روز جهانی حقوق بشر؛ حقوق بشر به سبک آمریکا و اروپا

5:15 - 20 آذر 1399
کد خبر: ۶۸۲۰۰۴
نگاهی به وضعیت حقوق بشری در آمریکا و کشور‌های اروپایی در روز جهانی حقوق بشر نشان می‌دهد که آنچه مقامات این کشور‌ها ادعا می‌کنند با واقعیت موجود تناقض کامل دارد.

روز جهانی حقوق بشر (به انگلیسی: Human Rights Day) یک رویداد سالانه است که در ۱۰ دسامبر، برگزار می‌شود؛ این روز توسط یونسکو نامگذاری شده‌ است.

مقامات کشور‌های اروپایی و آمریکا همواره از حقوق بشر به عنوان ابزاری برای رسیدن به منافع خود و اعمال فشار به دیگر کشور‌ها استفاده می‌کنند، اما نگاهی به کارنامه آنها واقعیت‌های بسیاری را آشکار می‌کند.

وضعیت حقوق بشری در کشور‌هایی مانند آمریکا و فرانسه و کانادا به ویژه در سال‌های اخیر تاکیدی است بر استفاده ابزاری و ریاکارانه غرب از این مفهوم.

حقوق بشر در آمریکا

سازمان عفو بین الملل به تازگی در گزارشی به وضعیت حقوق بشر در آمریکا به خصوص در سال‌های اخیر پرداخته است.

این گزارش به اقداماتی از سوی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا اشاره می‌کند که این اقدامات، حقوق بسیاری از افراد را نقض کرده است.

عفو بین الملل می‌گوید «در سال ۲۰۱۹ دولت ترامپ حملات نژادپرستانه‌ای را چه در زمینه سیاست گذاری و چه در زمینه عملی انجام داد که این حملات حقوق آسیب پذیرترین افراد و جوامع را در آمریکا هدف قرار داد.»

دولت آمریکا به طور گسترده‌ای خود را از نظام حقوق بشری جامعه بین الملل جدا کرده است؛ از شورای حقوق بشر سازمان ملل خارج شده و بودجه اختصاص داده شده به سازمان ملل را نیز کاهش داده است.

از ماه ژانویه سال ۲۰۱۸ تاکنون آمریکا به مکاتبات و درخواست‌های کارشناسان حقوق بشری سازمان ملل در راستای قبول درخواست‌ها برای بازدید‌های رسمی پاسخی نداده است.

در سال ۲۰۱۹ و طی نامه‌ای به عفو بین الملل، دولت آمریکا تصریح کرده تنها زمانی به تعامل با شورای حقوق بشر بازخواهد گشت که آنها «اهداف سیاست خارجی آمریکا را پیش ببرند.»

دولت آمریکا همچنین همکاری خود را با کمیسیون درون آمریکایی حقوق بشر نیز قطع کرده است.

موضوع نقض گسترده حقوق بشر در آمریکا زمینه‌های بسیاری را در بر می‌گیرد؛ از اعمال فشار به اقلیت‌ها و مهاجران گرفته تا خشونت پلیس و تبعیض نهادینه علیه اققلیت‌های نژادی و سیاه پوستان.

طی ماه‌های اخیر و با قتل «جورج فلوید»، شهروند سیاه پوست آمریکایی به دست پلیس این کشور، موضوع نقض حقوق بشر و تبعیض نه تنها در آمریکا بلکه در بسیاری از کشور‌های اروپایی نیز بیش از گذشته آشکار شد.

حقوق بشر در اروپا

سازمان عفو بین الملل در گزارشی به وضعیت حقوق بشر در اروپا پرداخته و موضوعاتی مانند وضعیت مهاجران و پناهندگان را در رمز‌های اروپا بررسی می‌کند.

طی سال‌های اخیر کشور‌های اروپایی و به خصوص یونان با بحران مهاجرت دست و پنجه نرم می‌کنند و در این بین موج گسترده مهاجران در مرز‌های اروپا با انواع مختلفی از خشونت و سوء استفاده مواجه هستند.

بر اساس گزارش عفو بین الملل تنها در سال ۲۰۱۹ بیش از ۱۲ هزار پناهجو وارد اروپا شده این افراد با انواع مختلف سوء استفاده و خطرات در اروپا دست و پنجه نرم می‌کنند.

عفو بین الملل می‌گوید که افراد و نهاد‌های حامی حقوق مهاجران در اروپا همواره مخالفت خود را با سیاست‌های ضد مهاجرت اعلام کرده اند.

این نهاد بین المللی در ادامه به آزادی بیان و تجمعات در اروپا پرداخته و می‌نویسد که تنها حامیان حقوق بشر در اروپا نیستند که با مشکل مواجه هستند، در بسیاری از کشور‌ها روزنامه نگارانی که حوزه فعالیت آنها فساد، جرایم سازمان یافته و جنایت‌های جنگی است هدف خشونت‌های بسیاری قرار می‌گیرند.

این گزارش می‌گوید «تظاهرات‌های بسیاری در کشور‌های سراسر اروپا شامل فرانسه، اتریش، لهستان، رومانی، جمهوری چک و هندوراس برگزار می‌شود، اما در بسیاری از موارد کشور‌ها حق آزادی تجمعات مسالمت آمیز را نقض می‌کنند؛ در فرانسه، اتریش و اسپانیا صد‌ها معترض در طول تظاهرات‌ها مجروح شده اند و پلیس به استفاده غیرقانونی از خشونت و زور در کشوری مانند فرانسه روی آورده است.»

استقلال نظام قضایی، جرایم ناشی از نفرت و تبعیض نژاد از دیگر موضوعاتی است که عفو بین الملل در گزارش خود به بررسی آنها در اروپا پرداخته است.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *