محکومیت ترور شهید فخری‌زاده از سوی شخصیت‌های سیاسی جهان/ جزئیات حضور هیئتی از طالبان در سفارت ایران در قطر

11:21 - 11 آذر 1399
کد خبر: ۶۷۹۵۹۶
دسته بندی: سیاست
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: متعاقب ترور شهید «محسن فخری‌زاده»، بسیاری از شخصیت‌های سیاسی با آقای ظریف تماس های تلفنی جداگانه‌ای داشتند که از جمله آنها می‌توان از وزرای امور خارجه سوریه، جمهوری‌آذربایجان، افغانستان، عراق، عمان، کویت و برخی دیگر نام برد.
- سعید خطیب‌زاده امروز سه‌شنبه در نشست خبری هفتگی از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد، ضمن عرض تسلیت شهادت دانشمند شهید محسن فخری‌زاده که در عملیاتی تروریستی به فیض شهادت رسیدند، در خصوص تحولات دیپلماتیک هفته اخیر، اظهار داشت: پنجم آذر سفر کوتاهی به افغانستان برای گفت‌وگو در حوزه‌های فرهنگی، مردمی و رسانه‌ای داشتم و علاوه بر ملاقات‌هایی که با وزیر فرهنگ آن کشور و آقایان عبدالله و کرزای صورت گرفت با چندین رسانه آن کشور هم گفت‌وگوهایی داشتم.

وی گفت: هیچ رابطه راهبردی بین دو کشور شکل نمی‌گیرد مگر اینکه روابط قوی مردمی و همه جانبه وجود داشته باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: چهار آذر ماه سخنرانی آقای ظریف در کنفرانس مجازی افغانستان ۲۰۲۰ را داشتیم که به صورت ترکیبی در ژنو برگزار شد.

 تبادل سه زندانی ایرانی با یک فرد خارجی
خطیب زاده افزود: پنجم آذر ماه تبادل سه زندانی ایرانی با یک فرد خارجی را داشتیم که این تبادل پس از طی فرایندی، در تهران و با حضور آقای عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه انجام شد.

وی ادامه داد: در این روزها گفت‌وگوهای تلفنی میان وزرای امور خارجه ایران و جمهوری آذربایجان داشتیم که دو طرف بحث های مهم دوجانبه و منطقه‌ای را در آن تماس تلفنی مورد بررسی قرار دادند.

محکومیت ترور شهید فخری‌زاده از سوی شخصیت‌های سیاسی جهان
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: متعاقب ترور شهید «محسن فخری‌زاده»، بسیاری از شخصیت‌های سیاسی با آقای ظریف تماس های تلفنی جداگانه‌ای داشتند که از جمله آنها می‌توان از وزرای امور خارجه سوریه، جمهوری‌آذربایجان، افغانستان، عراق، عمان، کویت و برخی دیگر نام برد که همگی آنها اقدام تروریستی صورت گرفته را به شدت محکوم کردند.

خطیب زاده در خصوص برخی واکنش های بین‌المللی متعاقب ترور اخیر، تصریح کرد: حجم بالای محکومیت را در حوزه های مختلف از شرق و غرب دنیا دریاف کردیم. شش کشور از هفت کشور عربی حوزه خلیج فارس هم همگی این اقدام تروریستی را محکوم کردند.
 
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه موج محکومیت های بین‌المللی همچنان ادامه دارد، تصریح کرد: حتی آنها که متحد ایران نبودند هم اقدام تروریستی اخیر را محکوم کردند. البته که همانطور که آقای ظریف هم گفتند، انتظار می‌رفت از کسانی که داعیه دار دفاع از حقوق بشر هستند، جدی تر این اقدام تروریستی را محکوم کنند و بسنده به توصیه خویشتنداری نمی‌کردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما بعد از حادثه تروریستی بلافاصله بیانیه محکومیت شدید آن را صادر کردیم، آقای ظریف هم کمتر از یک ساعت پس از ترور شهید فخری‌زاده توییت کردند و گفتند که رژیم صهیونیستی مسئول این اقدام است و انتظارات ایران را بیان کردند.

خطیب‌زاده افزود: سفرای ما در پایتخت های بسیاری از کشورها اصل ماجرا را به اطلاع آنها رساندند و بسیاری از پیام های بین‌المللی که امروز شاهد هستیم حاصل تلاش سفرا و اقدامات دیپلماتیک است‌.

این دیپلمات ارشد بیان کرد: آقای ظریف به چندین زبان بین‌المللی توییت کردند و ضمن محکومیت شدید این اقدام تروریستی، رژیم صهیونیستی را با توجه به قرائن و شواهد بسیاری، مسئول این ترور دانستند و این یکی از موفقیت آمیزترین کمپین‌های دیپلماتیکی بود که انزوای رژیم صهیونیستی را به دنبال داشته است.
 
کارزار اطلاعاتی که از آلبانی، اسرائیل و واشنگتن شروع شده، نباید موجب سردرگمی ما شود
خطیب‌زاده درباره ادعای یک روزنامه عربی درخصوص ترور شهید فخری‌زاده و حضور یک پهپاد اسرائیلی در این موضوع ابراز داشت: مراجع امنیتی و نظامی باید در این باره اظهارنظر کنند. سناریو‌های هالیوودی زیاد مطرح شده است. کارزار اطلاعاتی که از آلبانی، اسرائیل و واشنگتن شروع شده، نباید موجب سردرگمی ما شود.

سفر سراسیمه پمپئو به منطقه پیرو شکست تاریخی آمریکا
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: ما یک سفر پر از هراس و اضطراری از سوی پمپئو به منطقه را داشتیم. البته معلوم است سراسیمگی این وزیر خارجه ورشکسته رژیم ترامپ به خاطر چیست. این هراس به خاطر شکست بزرگ تاریخی در آمریکاست. هر چه داشتند در سبد فشار علیه ملت ایران گذاشتند، ولی به نتیجه نرسید. آن‌ها می‌خواهند مسیر را برگردانند، اما اگر رد پایی پیدا شود، هم آمرین و هم عاملاین مجازت خواهند شد.

وی درباره مصوبه مجلس و ارتباط دادن ترور شهید فخری‌زاده با برجام تصریح کرد: شک نداریم که نمایندگان مجلس به دنبال احقاق حقوق ملت هستند. مجلس عصاره ملت است و تردیدی نداریم به دنبال حفاظت از حقوق ملت است، ولی درباره این طرح، دولت نظرات خود را بیان کرده و به صراحت تاکید کرده که موافق این طرح نیست. چرا که این طرح ضروری و مفید نیست و معلوم نیست حقوق ملت با این طرح محقق شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: متاسفیم که نظرات ما در این باره منعکس نشده است و مجلس مسیر دیگری را طی کرده است. امیدواریم نظرات کارشناسی وزارت خارجه در این طرح لحاظ شود.

این دیپلمات ارشد گفت: اجازه دهید وزارت خارجه در مباحث داخلی سکوت کند. اگر روزی این منع برداشته شود، مواردی گفته می‌شود که بسیار مهم است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ما ایرانیان همیشه دوست همدیگر بوده‌ایم، عنوان کرد: ما ملتی پرتاریخ و پر حکمت هستیم. ملتی هستیم که بزرگان راه را به ما گفته‌اند تا دوست را از دشمن تشخیص دهیم. ایرانی واحد، متحد و یکصدا در سیاست خارجی صحبت کرده و بازهم صحبت می‌کند.

پیگیری پرونده شهادت سردار سلیمانی
وی در ادامه نداشتن همکاری مناسب دولت عراق در خصوص پرونده شهادت سردار سلیمانی را یادآور شد: این پرونده در اولویت پیگیری ما بوده است. دولت عراق هم نسبت به این موضوع مسئولیت قطعی دارد. سردار سلیمانی مهمان آن‌ها بوده و به دعوت آن‌ها به عراق سفر کرده بود. ایشان در خاک عراق به شهادت رسیده‌اند. پیگیری‌های لازم را داشتیم و بازهم ادامه خواهیم داد.

خطیب زاده درخصوص موضع وزارت امور خارجه درباره طرح راهبردی لغو تحریم‌ها بیان کرد: نمایندگان قطعا به دنبال حقوق ملت هستند، ولی مطمئن نیستیم نظرات منعکس شده باشد. قطعا نظرات وزارت خارجه منعکس نشده و به دولت هم گفته شده که این طرح مفید و ضروری نیست. ما مصوبه‌ای در شورای عالی امنیت ملی درخصوص اقدامات متقابل داریم که باید در همان چارچوب عمل کنیم.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت خارجه درمورد پیگیری نزدیک شدن غیرمتعارف جنگنده‌های آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایرانی گفت: این موضوع از طریق ایکائو پیگیری شده است و همچنان در حال پیگیری آن هستیم. این موضوع فنی است و باید در سطح خود پیگیری شود.

اذعان به برده شدن نام شهید فخری‌زاده در برجام
خطیب‌زاده درباره اعمال احتمالی محدودیت برای بازرسی‌ها و ربط بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ترور شهید فخری‌زاده اظهار داشت: برخی ادعا‌ها ربطی به همدیگر ندارد. نام شهید فخری‌زاده در سال‌های میانی دهه ۸۰ در برخی از صحبت‌های منافقین برده شده و در قطعنامه ۱۷۴۷ در سال ۸۶ نامشان در لیست تحریم قرار گرفت، اما به واسطه برجام نامشان از تحریم خارج شد.

وی اضافه کرد: وصل کردن دو موضوع غیرمرتبط، از همان مواردی است که وزیر امور خارجه در اینستاگرام خود بیان کرده است. شهید فخری‌زاده در پشت پرده کمک کننده به برجام بودند و ادعا‌هایی مطرح می‌شود که معلوم نیست سر آن‌ها کجاست.

امیدواریم رابطه آژانس فنی باقی بماند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی یادآورشد: برخی ادعا‌هایی که از سوی منابع اسرائیلی بیان می‌شود، در رسانه ملی یا از زبان خبرنگاران یا مسئولان نیز مطرح می‌شود. ما در چارچوب NPT با آژانس همکاری می‌کنیم و اجازه دسترسی بیشتر نمی‌دهیم. رابطه ما فنی است و امیدواریم رابطه آژانس فنی باقی بماند.

آخرین وضعیت اسدالله اسدی
خطیب‌زاده درباره آخرین وضعیت دیپلمات ایرانی، اسدالله اسدی نیز بیان کرد: از همان ابتدا گفتیم که این دادگاه و پروسه قضایی، به دلیل مصونیت دیپلماتیک غیرقانونی است و ما آن را به رسمیت نمی‌شناسیم. ما به مسیری که وکیل ایشان طی می‌کند، احترام می‌گذاریم و گفتیم از نظر شکلی و ماهوی این مسیر کاملا غیرمشروع و غیرقانونی است.

وی ابراز داشت: دادستانی بلژیک درخواستی برای صدور حکم داشته، ولی دادگاه حکمی را صادر نکرده است. با این اقدام بدعت بدی در مسیر مصونیت‌های دیپلماتیک گذاشته می‌شود که کوته‌بینانه است. ایشان قربانی توطئه‌چینی است که یک سر آن، منافقین و سر دیگر، کمیپین فشار حداکثری است. البته ما حداکثر تلاش خود را برای حفاظت از شهروندان‌مان ادامه می‌دهیم.

 آخرین وضعیت دریافت مطالبات ایران از کره جنوبی
این دیپلمات ارشد درباره آخرین وضعیت دریافت مطالبات ایران از کره جنوبی بیان کرد: یک بدهی تاریخی از کره جنوبی برای ملت ایران باقی مانده است. این اقدام به هیچ وجه قابل پذیرش نیست و تحریم‌های فراسرزمینی بهانه خوبی برای اینکه طرف کره‌ای در صف کسانی باشد که به دنبال فشار حداکثری هستند، نیست.

خطیب‌زاده با اشاره به درخواست خویشتنداری از ایران از سوی برخی مجامع بین‌المللی در موضوع ترور شهید فخری‌زاده گفت: آن‌ها هرچه می‌خواهند، بگویند. وزیر امور خارجه این استاندارد‌های دوگانه را شرم‌آور خواندند. ایران پاسخ متناسب، مستقل و با حداکثر درد را به عاملین و آمرین خواهد داد.

حضور هیئتی از طالبان در سفارت ایران در قطر
وی درباره حضور هیئتی از طالبان در سفارت ایران در قطر عنوان کرد: دفتر یادبودی در نمایندگی ایران در دوحه باز شده است. دفتر سیاسی طالبان در قطر دایر است. آن‌ها به سفارت ایران رفته و این دفتر را امضا کرده‌اند. چیزی بیشتر از آن هم نبوده است.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره واکنش نامناسب سازمان ملل به ترور شهید فخری‌زاده گفت: آنچه از سوی سازمان ملل مطرح شده، دو وجه دارد یک وجه جرم‌انگاری است، ولی وجه دیگر، ادبیات خنثی آن است. اقای ظریف پاسخ درستی در توییت‌شان دادند و دعوت به خویشتنداری را شرم‌آور خواندند. امیدواریم پاسخ درست به این موضوع هرچه زودتر داده شود.

هر تهدید امنیتی متوجه ایران شود، بدون لحظه‌ای درنگ پاسخ داده می‌شود
خطیب‌زاده درباره نقش امارات و بحرین در ترور شهید فخری‌زاده با توجه به عادی‌سازی روابط‌شان با رژیم صهیونسیتی، اظهار داشت: هر تهدید امنیتی متوجه ایران شود، بدون لحظه‌ای درنگ پاسخ داده می‌شود. به ظن پاسخ نمی‌دهیم بلکه به شواهد پاسخ می‌دهیم. آن‌ها محکومیت شدید الحنی انجام دادند و به غیر از یک کشور، مابقی کشور‌ها این اقدام را محکوم کردند.
 

سخنگوی وزارت خارجه درباره دیپلماسی گازی کشورمان نیز عنوان کرد: ایران تنها کشوری است که هفتاد درصد انرژی نفت و گاز را در خلیج فارس و دریای خزر به هم متصل می‌کند. وزیر نفت و شرکت گاز در این خصوص بهتر می‌توانند پاسخ بدهند. بازار نفت و گاز بازار رقابت است و به رغم تمام فشار‌های آمریکا که ایران را از بازار جهان و منطقه حذف کند، ناکامی‌های زیادی داشته است.

وی درباره همکاری‌های اقتصادی ایران با منطقه گفت: ما در حوزه همسایگی بیشترین مراودات اقتصادی را داریم و روابط اقتصادی ما با همسایگان از حوزه‌های مختلف جلوتر است و این مسیری است که رژیم ترامپ بار‌ها خواسته مسدود کند، ولی موفق نشده است.

عاملان، آمران و طراحان ترور شهید فخری‌زاده قطعا و یقینا مجازات خواهند شد

این دیپلمات ارشد درباره نگاه وزارت امور خارجه نسبت به پاسخ ایران به ترور شهید فخری‌زاده هم اظهار داشت: عاملان، آمران و طراحان ترور شهید فخری‌زاده قطعا و یقینا مجازات خواهند شد. دستگاه‌های مربوطه آن را پیگیری می‌کنند. در عین حال نباید در دام طراحی‌های رسانه‌های و کارزار ضد اطلاعاتی و جریان سازی‌های مجعول و هدفمند که سر در تل‌آویو، آلبانی و واشنگتن دارند، بیفتیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: هر کس که تعدی کرده پاسخ خود را خواهد گرفت و این صدای ملت ایران است با آرامش و قاطعیت.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره پیگیری دیگر مطالبات ایران از برخی کشور‌ها از جمله انگلیس یادآور شد: موضوع مطالبات ما از کشور‌های مختلف مسیر‌های مختلف را طی می‌کند. برخی مسیر حقوقی را طی می‌کنند و برخی مسیر بانک مرکزی. بدهی انگلیس قطعی است که باید مدت‌ها قبل پرداخت می‌شد. هر روز که می‌گذرد این بدهی سنگین‌تر می‌شود. در مورد مطالبات ایران از دیگر کشور‌ها ممکن است آشکار نباشد، ولی مسیر حقوقی و فنی خود را طی می‌کند.
 
 وی درباره تبادل انجام شده اخیر میان سه زندانی ایرانی و خارجی تصریح کرد: در تمامی این موارد، قوه قضاییه حرف اول و آخر را می‌زنند. بسیاری از آن‌ها محکومینی هستند که در دادگاه صالحه، پرونده‌شان طی شده و با نظر قاضی این تبادل‌ها انجام می‌شود. وزارت خارجه از ظرفیت‌ها و شرایط استفاده می‌کند و خواهد کرد تا برخی از افرادی که بی‌گناه هستند و به خاطر ادعا‌های واهی و دور زدن تحریم‌ها، گروگان در برخی از کشور‌ها گرفته شده‌اند، آزاد شوند.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال تبادل نازنین زاغری نیز اضافه کرد: خانم زاغری محکوم شده‌اند و پرونده ایشان، مسیر حقوقی و قانونی خود را طی کرده است. این مسئله باید از طرف سخنگوی قوه قضاییه پاسخ داده شود.

خطیب‌زاده درباره اظهارات ظریف مبنی بر گرا دادن برخی از افراد داخلی به آمریکا، ابراز داشت: مصاحبه ظریف در این باره روشن و واضح بود. وزارت خارجه، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران است. ما هم صدای کسانی هستیم که در دورترین نقاط هستند و هم صدای مسئولان. سیاست خارجی یک امر حاکمیتی است و افراد نباید به خاطر منافع خود و حزبی، منافع ملی را نادیده بگیرند.

به گفته این دیپلمات ارشد، باید همه جریان‌ها و گروه‌ها توجه داشته باشند فصل مرکز قدرت بودن آمریکا مدت‌ها است که گذشته است. قدرت و راه‌حل‌ها در درون است و هرچقدر این مسیر را را با قدرت طی کنیم، به سود ماست.

وی در پاسخ به این سوال که آیا تماس تلفنی ظریف و همتای انگلیسی در ۲۶ آبان ماه درخصوص نازنین زاغری گفت‌وگو شده است یا خیر؟ بیان کرد: در گفتگو‌هایی که در این مدت داشتیم یکی از موضوعات مورد رایزنی، درخصوص برخی زندانیان بوده است. موضوع خانم زاغری هم از موضوعات مطرح شده طرف مقابل بوده است پاسخ ما این بوده که قوه قضاییه یک دستگاه مستقل است و پرونده ایشان در دادگاه صالحه بررسی شده است. امیدواریم طرف مقابل مسیر خود را اصلاح کند.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *