رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

از واکسن‌های کشف شده برای کرونا چه می دانیم؟

13:10 - 04 آذر 1399
کد خبر: ۶۷۷۳۶۰
رونمایی از ۳ واکسن کرونا، سبب شده نگرانی های ناشی از بحران شیوع این بیماری تا حدی کاهش پیدا کند اما تا توزیع سراسری آنها راه طولانی در پیش است.
انتشار خبر موفقیت واکسن دانشگاه «آکسفورد» با همکاری شرکت «آسترازنکا»، امید‌ها برای پایان قریب الوقوع بحران جهانی شیوع کرونا که تاکنون حدود ۶۰ میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده و جان یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر را گرفته، افزایش داده است.
 
در حالی که تاکنون ۳ واکسن برای درمان بیماری کرونا، نتایج خوبی را نشان داده و آماده ورود به بازار می‌شوند، پیش بینی‌ها از ورود واکسن‌های جدید و متعاقبا سهولت دسترسی به آنها حکایت دارند.
 
در واقع ۳ واکسن «فایزر»، «مدرنا»، «آسترازنکا»، نخستین واکسن از ده‌ها واکسن کرونا در جهان هستند که مراحل آزمایش و تحقیق را طی کرده اند.
 
براساس گزارش «ساینس مگ، بوستل و وُکس»، مهم‌ترین وجوه تشابه و تفاوت ۳ واکسن کرونای «فایزر»، «مدرنا» و «آسترازنکا» به شرح زیر است:
 
- نحوه عملکرد واکسن‌های کرونای کشف شده: در حالی که واکسن‌های «مدرنا» و «فایزر» با استفاده از «RNA» و تحریک سیستم ایمنی بدن کار می‌کنند، واکسن «آسترازنکا»، روش دیگری دارد.
 
این واکسن یک ویروس سرماخوردگی است که اصلاح ژنتیکی شده و با وارد کردن ویروس کووید-۱۹ به بدن، به سیستم ایمنی بدن آموزش می‌دهد که چگونه با آن مقابله کند.
 
آزمایش آن در شامپانزه ها، بسیار موفقیت آمیز بوده است.
 
- نحوه ذخیره و توزیع واکسن‌های کرونای کشف شده: نحوه ذخیره و حمل واکسن‌های کشف شده نیز با هم تفاوت‌هایی دارند.
 
برخلاف واکسن «فایزر» که شرایط خاصی برای نگهداری دارد و همین امر توزیع آن را دشوار می‌کند، واکسن‌های «مدرنا» و «آسترازنکا»، قابلیت نگهداری در یخچال‌های معمولی را دارند.
 
«مدرنا» را می‌توان برای مدت طولانی در درمای منفی ۲۰ و ۳۰ روز در دمای ۲ تا ۸ درجه نگهداری کرد.
 
برای نگهداری طولانی مدت واکسن «فایزر»، نیاز به دمای منفی ۷۰ درجه است.
 
این واکسن در دمای یخچال تنها ۵ روز ماندگاری دارد.
 
اما واکسن «آسترازنکا» دستکم ۶ ماه در یخچال‌های معمولی دوام دارد.
 
- نرخ اثربخشی واکسن‌های کرونای کشف شده: میزان اثربخشی واکسن‌ها «فایزر»، «مدرنا» و «آسترازنکا» نیز به ترتیب ۹۵ درصد، ۹۴.۵ درصد و ۷۰ درصد است.
 
البته شرکت «آسترازنکا» با انتشار بیانیه‌ای توضیح داد که در ۲ روش آزمایش شده این واکسن، تزریق ۲ دوز بالا، ۶۲ درصد و یک دوز بالا و یک دوز پایین ۹۰ درصد اثربخشی ثبت شده است.
 
- دوز مورد نیاز برای اثربخشی واکسن‌های کرونای کشف شده: هر ۳ واکسن برای اثربخشی به تزریق ۲ دوز با فاصله زمانی ۳ تا ۴ هفته نیاز دارند.
- عوارض جانبی واکسن‌های کرونای کشف شده: عوارض جانبی هر ۳ واکسن شامل درد عضلانی، تب، سر درد و حالت تهوع در شکل خفیف بدون نیاز به مراجعه به پزشک بوده است.
 
دو سوم دریافت کنندگان واکسن آسترازنکا، عوارض جانبی مذکور را گزارش کردند.
 
- امکان جلوگیری از ابتلای شدید به کرونا پس از تزریق واکس‌های کرونای کشف شده: واکسن‌های سه گانه کشف شده همانند واکسن آنفلوآنزا، خطر ابتلا به کرونا را کاهش می‌دهند، اما به صفر نمی‌رسانند.
 
گاردین اثربخشی واکسن «مدرنا» را بیش از ۲ واکسن دیگر می‌داند.
 
- قیمت واکسن‌های کرونای کشف شده: از نظر قیمت، واکسن «آسترازنکا» ارزان‌ترین واکسن کروناست.
 
واکسن‌های «مدرنا» و «فایزر» برای فروش به دولت‌ها ۲۰ تا ۲۵ دلار قیمت گذاری شده اند اما «آسترازنکا» در صورت دریافت مجوز قیمتی ۳ تا ۴ دلاری خواهد داشت.
 
- زمان دسترسی مردم به واکسن‌های کرونای کشف شده: واکسن «فایزر» در ماه دسامبر در دسترس کاربران دارای اولویت سراسر آمریکا خواهد بود.
 
واکسن «مدرنا» نیز در انتظار تایید مجوز است و طی هفته‌های آینده برنامه توزیعش مشخص می‌شود.
 
«آسترازنکا» نیز هنوز درخواست مجوز خود را به سازمان غذا و داروی آمریکا ارائه نکرده است.
 
با وجود همه این ها، پیش بینی می‌شود واکسن‌های «مدرنا» و «فایزر» قبل از ژانویه ۲۰۲۱ در دسترس افراد پر خطر قرار بگیرند.
 
- تاثیر واکسن‌های کرونای کشف شده بر زنان باردار: تاثیرات واکسن‌های کرونا بر زنان باردار هنوز مشخص نیست.
 
- طول مصونیت واکسن‌های کرونای کشف شده: هنوز طول دوره مصونیت ناشی از واکسن‌های کرونا به دقت مشخص نشده، اما کمترین زمان ۳ ماه و بیشترین زمان مصونیت یک سال اعلام شده است.
 
- حجم تولید واکسن آسترازنکا: «آسترازنکا» در سال ۲۰۲۱ حدود ۳ میلیارد دوز واکسن کرونا تولید خواهد کرد.
 
در پایان باید این نکات نیز ذکر شوند که واکسن کرونا برای مصونیت از بیماری سارس نیز موثر است.
 
ضمن اینکه قیمت پایین و امکان نگهداری آسان‌تر واکسن «آسترازنکا» سبب درخواست دولت ها برای خرید این واکسن شده است.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *