کمبود پنبه؛ تهدیدی برای صنعت نساجی| خرید تضمینی راهکار مناسبی نیست

12:04 - 29 مهر 1399
کد خبر: ۶۶۶۸۵۹
دسته بندی: اقتصاد ، عمومی
مدیرعامل صندوق پنبه ایران با اشاره به رشد ۱۵ درصدی تولید پنبه نسبت یه سال گذشته، افزایش سطح کشت پنبه در کشور را برای صنعت نساجی ضروری توصیف کرد.
محمدحسین کاویانی در گفت‌وگو با میزان، درباره حجم تولید امسال پنبه در کشور با ابراز امیدواری از افزایش ۱۵ درصدی تولید نسبت به سال گذشته، گفت: امیدواریم امسال بین ۶۰ تا ۶۵ هزار تُن پنبه تصفیه شده قابل استفاده برای صنعت نساجی در کشورتولید شود.

مدیر عامل صندوق پنبه ایران آغاز برداشت این محصول کشاورزی در کشور را از نیمه اول شهریور ماه اعلام کرد و افزود: برداشت پنبه از دهم شهریور ماه در استان‌های گلستان و سپس اردبیل آغاز شد؛ در استان خراسان نیز برداشت پنبه شروع شده، اما هنوز به برداشت انبوه نرسیده است و تا هفته آینده در استان فارس نیز کشاورزان برای برداشت پنبه وارد مزارع خواهند شد.

وی در خصوص نیاز بازار داخلی به محصول پنبه با بیان اینکه صنعت نساجی در طول سال به حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تن الیاف پنبه نیاز دارد عنوان کرد: سال گذشته حدود ۹۸ هزار تن پنبه از خارج از کشور وارد شد، اما متاسفانه امسال به دلیل مشکلات ارزی و افزایش قیمت دلار واردات قابل توجهی از این محصول نداشتیم و میزان واردات کمتر از ۲۰ هزار تن بوده است.

به گفته کاویانی با توجه به اینکه در حال حاضر در فصل برداشت پنبه در کشور هستیم، نیاز صنعت نساجی برای ۶ ماه دوم امسال می‌تواند از تولیدات داخل تامین شود، اما در صورت عدم واردات پنبه به کشور صنعت نساجی از ابتدای سال آینده تا شهریور ماه با مشکل مواجه خواهد شد.

مدیرعامل صندوق پنبه ایران در ادامه گفت‌وگو با میزان، حمایت‌های دولتی برای تولید پنبه را قابل ملاحظه و کافی برای ایجاد انگیزه در کشاورزان و افزایش سطح کشت این محصول ندانست و تاکید کرد زراعت برای کشاورز باید صرفه اقتصادی داشته باشد.
 
وی ادامه داد: متاسفانه کشاورزان ما امسال سم و کود را با افزایش چندین برابری قیمت نسبت به سال گذشته و از بازار آزاد تهیه کرده‌اند. در مورد ماشین‌های برداشت پنبه نیز به‌خاطر تحریم‌ها علی‌رغم آمادگی وزارت جهاد کشاورزی در ارتباط با اجرای مصوبه مربوط به پرداخت یارانه و وام‌های کم بهره به کشاورزان، نتوانستیم در سال‌های اخیر ماشین برداشت پنبه وارد کنیم تا با کاهش هزینه تولید، کشت پنبه را برای کشاورز مقرون به صرفه کنیم.

وی با بیان اینکه سطح زیر کشت پنبه نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است، تداوم آن را وابسته به شرایط اقتصادی قیمت جهانی پنبه و ارز اعلام کرد و گفت: اگر از نظر اقتصادی تولید پنبه به صرفه باشد سطح زیر کشت افزایش پیدا خواهد کرد، اما مسئله افزایش سطح زیر کشت یک موضوع فرمایشی نیست که با دستور اتفاق بیفتد.

کاویانی خرید تضمینی را به عنوان انگیزه برای کاشت پنبه، بی‌اثر توصیف کرد و با توضیح اینکه قیمت خرید تضمینی در حال حاضر پنج هزار تومان به‌ازای هر کیلوست و در بازار آزاد با قیمت بین ۱۲ تا ۱۶ هزار تومان معامله می‌شود، بر لزوم حمایت‌های مالی دولتی به‌عنوان مشوق تولید برای کشاورزان تاکید کرد.

مدیر عامل صندوق پنبه ایران، از وجود رقیب زراعتی به عنوان دیگر عامل محدود کننده کشت پنبه در کشور یاد کرد و افزود: این محصول در تمام مناطق کشور که پنبه کشت می‌شود دارای رقیب زراعتی است. به عنوان مثال در استان‌های شمالی کشور مانند گلستان و مازندران که بهترین پنبه‌های کشور را تولید می‌کنند، زراعت شالی رقیب بزرگ کشت پنبه است.
کمبود آب کشاورز را الزام به کشت پنبه می‌کند نه میل و انگیزه مالی

بنا به توضیحات کاویانی کاشت شالی در هر هکتار می‌تواند بین ۸۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان برای کشاورز درآمد داشته باشد در حالی که پنبه با قیمت ۱۶ هزار تومان برای هر کیلو نمی‌تواند در مقابل آن رقابت کند و سود ناشی از کشت آن حدود ۳۸ میلیون تومان در هکتار خواهد بود. از طرفی کشت پنبه فقط در یک نوبت انجام می‌شود؛ بنابراین کشاورزان در شمال کشور اگر آب کافی در اختیار داشته باشند ترجیح می‌دهند گندم بکارند و بعد از برداشت گندم، شالی کشت کنند؛ بنابراین کمبود آب کشاورز را الزام به کشت پنبه می‌کند نه میل و انگیزه مالی.

وی در پایان گفت‌وگو با تاکید بر این که زراعت پنبه زراعت سختی است و نیاز به کمک و حمایت‌های دولتی دارد به سیاست‌های کشور‌های تولید کننده وصادر کننده پنبه و تخصیص یارانه مستقیم به کشاورزان این محصول اشاره کرد و گفت باید زراعت پنبه را مقرون به صرفه کنیم تا کشاورز با میل این کار را انجام دهد چرا که با توجه به مشکلات فعلی اگر نتوانیم پنبه کافی تولید کنیم صنعت نساجی با مشکل جدی روبرو خواهد شد و تعطیلی کارخانجات را شاهد خواهیم بود.
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *