«ماهاتیر محمد» یک تفکر است، رفتنی نیست

4:00 - 07 اسفند 1398
کد خبر: ۶۰۰۱۶۸
ماهاتیر محمد از سال ۱۹۸۱ تا سال ۲۰۰۳ نخست وزیر مالزی بود و در این مدت توانست تحولات مثبت بسیاری را برای این کشور رقم بزند و رشد و شکوفایی مالزی از دورانی آغاز شد که وی نخست وزیر این کشور شد.

ماهاتیر محمد یک تفکر است، رفتنی نیستبه گزارش گروه بین الملل ؛ «ماهاتیر محمد» از سال ۱۹۸۱ تا سال ۲۰۰۳ نخست وزیر مالزی بود و در این مدت توانست تحولات مثبت بسیاری را برای این کشور رقم بزند.

دوران رشد و شکوفایی مالزی از دورانی آغاز شد که «ماهاتیر محمد» نخست وزیر این کشور شد.

نخست وزیر مالزی در مدت ۲۲ سال توانست تحول بزرگی در اقتصاد این کشور ایجاد کند و آن را در زمره یکی از کشورهای پیشرفته قرار دهد.

مالزی حتی در بحرانی اقتصادی جنوب شرق آسیا که حتی بر اقتصاد کشورهایی چون ژاپن و کره جنوبی نیز تأثیر منفی گذاشته بود، تحت تأثیر قرار نگرفت چرا که از اقتصاد دیکته شده از سوی بانک جهانی یا دیگر مراکز مالی دنیا تبعیت نمی کرد.

مالزی با «ماهاتیر محمد» توانست اقتصاد خود را قوی کند، تولید خود را رونق بخشد، ایجاد اشتغال کند و صادرات داشته باشد. در لوای اقدامات او بود که مردم این کشور نیز از فقر دوران پیش از او رهایی یافتند.

مالزی دوران ماهاتیر محمد سیاست اقتصادی لیبرالی را پیاده نکرد ، چرا که در پیشرفت اقتصادی در این کشور باعث خرد شدن فقرا و ضعیفان جامعه نشد.

سیاست اقتصاد لیبرالی بر این اساس است که در جریان رشد اقتصادی اگر بخشی از جامعه لای چرخ های توسعه خرد شوند، ارزش آن توسعه را دارد و این نابودی هزینه توسعه است.

«ماهاتیر» از سال ۲۰۰۳ تا سال ۲۰۱۸ از قدرت کناره گیری کرد و دولت را به دیگران واگذار کرد تا راه او را ادامه دهند، اما در طول این مدت بیراهه هایی از سوی برخی نخست وزیران پس از اوطی شد که باعث شد «ماهاتیر محمد» بار دیگر در سال ۲۰۱۸ برای نخست وزیری انتخاب شود.

اما مالزی در دوران نخست وزیری ماهاتیر محمد، بیشترین توجه را به ظرفیت های داخلی خود داشت تا چشم به بیرون.

بازگشت او به قدرت در سال ۲۰۱۸ نیز نگرانی از بابت آینده این کشور بود، او با وجود کهولت سن ( ۹۴ سال) باز هم توانست از سال ۲۰۱۸ تا روز دوشنبه که استعفا داد، بار دیگر این کشور را از خطری که به خاطر عملکرد دولت های پس از او باعث شده بودند، نجات دهد.

آمدن و رفتن او را نمی توان با دیگران مقایسه کرد، «ماهاتیر محمد»، برای مالزی یک فرد فداکار، تأثیر گذار و سرنوشت ساز بود که مردم این کشور نیز قدر شخصیت تأثیر گذار او را می دانند و آیندگان نیز خواهند دانست.

مالزی اکنون یک قطب اقتصادی در جنوب شرق آسیا است که توانسته خود را در میان کشورهای پیشرفته ای چون ژاپن، کره جنوی و چین بالا بکشد.

دولت های پس از «ماهاتیر محمد» همه آنچه که اکنون در مالزی دیده می شود، مدیون تلاش های او و دولتی است که مستقر کرده بود. دولت های بعدی این کشور هم مدیون خواهند بود چرا که زیر سازی های دولت او بود که توانست مالزی را به شرایط کنونی برساند.

آمدن و رفتن دو ساله او نیز بی تدبیر نبود، نمی توان روی کار آمذن او و پس از دو سال رفتنش را اشتباه دانست، چرا که در همین زمان کوتاه نیز اثرات مثبت او بر اقتصاد و سیاست مالزی بسیار مشهود است.

اگر بخواهیم به یکی از دستاورد‌های سیاسی او اشاره کنیم، برگزاری اجلاس کوالالامپور بود که به ابتکار «ماهاتیر محمد» و با حضور سران چند کشور مسلمان از جمله ایران، ترکیه، پاکستان و قطر ۱۷ تا ۲۱ دسامبر ۲۰۱۹ (۲۷ تا ۳۰ آذرماه) سال ۹۸ برگزار و مهمترین چالش‌های کشور‌های اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

 

بیشتر بخوانید:

 

استعفای «ماهاتیر محمد» با وجود اینکه بار دیگر مامور تشکیل دولت شده و با وجود همه دستاورد‌هایی که از سال ۱۹۸۱ تا سال ۲۰۰۳ داشت، دلایل خاصی دارد که یکی از آن‌ها همراهی نکردن پارلمان این کشور است.

سیستم حکومتی در مالزی پادشاهی مبتنی بر پارلمان است و حزب اکثریت است که نخست وزیر تعیین می‌کند.

حزب حاکم اکنون جریان مخالف او است، طبیعی است که با دولت «ماهاتیر محمد» همکاری لازم را نداشته باشد، استعفای او نیز با وجود ۹۴ سال سن و کارنامه‌ای درخشان از دستاورد‌های اقتصادی و سیاسی چیزی از ارزش‌های را کم نمی کند.

حتی اگر در این دو سال نخست وزیری نتوانست کار ویژه‌ای انجام دهد، چرا که کار ویژه او در ۲۲ سال نخست وزیری انجام شده است.

«ماهاتیر محمد» یک شخص نیست، بلکه یک تفکر است، تفکری که مالزی باید از آن صیانت کند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *