اسماعیل خلج پس از ۴۵ سال بار دیگر «جمعه‌کشی» را روی صحنه می‌آورد/بازگشت کارگردان پیشکوست به عرصه نمایش

19:00 - 30 شهريور 1398
کد خبر: ۵۵۱۳۴۹
اسماعیل خلج پس از سال‌ها دوری از دنیای تئاتر قرار است نمایش «جمعه‌کشی» را که در سال ۱۳۵۲ نوشته و اجرا کرده بار دیگر روی صحنه ببرد.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، تئاتر در هفته جاری با اخبار و حواشی متفاوتی روبرو است که از جمله مهمترین آنها می توان به اجرای مراسم تعزیه‌ و پرده‌خوانی «تعزیت خورشید» در فرهنگسراها و بوستان‌های تهران، اجرای مجدد تئاتر استاد نوروز پینه‌دوز در یک تماشاخانه خصوصی و نمایش «عطا را به لقایش بخشیدن» در برج آزادی اشاره کرد.

همچنین بازگشت اسماعیل خلج به تئاتر را می توان یکی از مهمترین اخبار تئاتر در هفته جاری دانست، اسماعیل خلج پس از سال‌ها دوری از دنیای تئاتر قرار است نمایش «جمعه‌کشی» را که در سال ۱۳۵۲ نوشته و اجرا کرده بار دیگر روی صحنه ببرد.

اسماعیل خلج پس از ۴۵ سال بار دیگر «جمعه‌کشی» را روی صحنه می‌آورد/بازگشت کارگردان پیشکوست به عرصه نمایش///////////////////شنبه

اسماعیل خلج پس از ۴۵ سال بار دیگر «جمعه‌کشی» را روی صحنه می‌آورد

اسماعیل خلج پس از سال‌ها دوری از دنیای تئاتر قرار است نمایش «جمعه‌کشی» را که در سال ۱۳۵۲ نوشته و اجرا کرده بار دیگر روی صحنه ببرد.

اسماعیل خلج از نویسندگان تأثیرگذار تئاتر است که سال‌های متمادی از دنیای تولید تئاتر فاصله داشته است؛ این هنرمند در سال‌های اخیر بیشتر توجه هنریش را معطوف به شعر و نقاشی کرده است و چندی پیش در خانه هنرمندان نمایشگاهی از نقاشی‌های او به همراه رزومه تئاتریش برپا شد.

این پیشکسوت این روز‌ها در حال تمرین نمایش «جمعه‌کشی» است که پیشتر در سال ۱۳۵۲ نوشته و ساخته شده و نسخه اولیه این نمایش با حضور اسماعیل خلج، هوشنگ توزیع، رضا رویگری، اکبر رحمتی، مرتضی اردستانی، علی جاویدان و محمد نوازی نوشته شده است.

«جمعه‌کشی» داستان ملال یک روز جمعه است در قهوه‌خانه‌ای در جنوب تهران؛ این نمایش سال ۱۳۹۳ توسط کامبیز بنان در فرهنگسرای نیاوران روی صحنه رفته بود.

در سال ۱۳۹۶ نیز آثار اسماعیل خلج تحت عنوان «سنگلج با خلج» با مدیریت خود او در تماشاخانه سنگلج نمایشنامه‌خوانی شده بود. هنوز نام بازیگران نمایش «جمعه‌کشی» اعلام‌نشده است.

https://static2.ilna.ir/thumbnail/FkA9fNWudMnA/XWHCw76VBsxV-gjMD_1vCetw5eCq7S04hX6xsI6ISfTD_yl-j66fW7VVozzx0Z7L4pfqkz0wM9w,/%D8%B1%D8%AD%D9%85%D8%AA+%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86%DB%8C.jpg

رحمت امینی از احتمال اجرای مجدد «استاد نوروز پینه‌دوز» خبر داد

رحمت امینی که چندی پیش‌نمایش «استاد نوروز پینه‌دوز» را در تئاتر شهر به صحنه برده بود و مورد اقبال عموم هم قرار گرفت، گفت: پیشنهادی از سوی یکی از تماشاخانه‌های خصوصی برای اجرای مجدد این نمایش داشتم که احتمال دارد اگر آن را قبول کنم، «استاد نوروز پینه‌دوز» در دی‌ماه و بعد از ماه محرم و صفر به صحنه این تماشاخانه برود.

این استاد دانشگاه و کارگردان تئاتر در ادامه افزود: یکی از دلایلی که تصمیم دارم مجدد آن را اجرا کنم این است که تازه در اواخر اجراها خیلی‌ها اطلاع از این نمایش پیدا کردند و تازه ویژگی‌های کار به مخاطب منتقل شود، بنابراین هنوز این نمایش ظرفیت دیده شدن را دارد.

امینی درباره پروژه‌های بعدی نمایشی‌اش گفت: اگر بشود به سراغ نمایشنامه‌های کودک ایرانی طبق همان فرمول قدیمی‌ام می‌روم و به سراغ چهره‌هایی خواهم رفت که در حوزه تئاتر کودک جزو درام‌نویسان آغازین بوده‌اند از باغچه‌بان تا بیژن مفید و...

وی بابیان اینکه در ژانر کودک مثل بزرگ‌سال هنوز کار زیادی انجام نداده‌ایم، گفت: اولاً اینکه شروعش خیلی دیرتر از بزرگ‌سال بوده است و دوما تعداد و فراوانی آثار در عرصه کودک کمتر است، ولی ازآنجایی‌که خود من یکی از گرایش‌هایم تئاتر کودک بوده مایل هستم که در این حوزه کارکنم. سه ـ چهار سال پیش هم در تالار هنر آخرین کار کودکم را انجام دادم، الان هم درباره پروژه جدید با مدیر تالار هنر مباحثی را مطرح کردم.

امینی در ادامه افزود: دفعه پیش که کار کودک داشتم از متن کیومرث قنبری آذر یک‌شکل کارگاهی استفاده کردم و این آخرین کار استاد نوروز پینه‌دوز هم جوانی به نام حامد مکملی متن را بازنویسی کرد به‌هرحال من در سه کار قبلی تجربیات خود را پله‌پله تغییر دادم.

این کارگردان تئاتر اظهار داشت: به‌هرحال من معتقدم اگر درام‌نویسی ما بخواهد پیشرفت کند حتماً باید به گذشته خود نگاه دقیق و تأملی داشته باشد، ما نمی‌توانیم هر دفعه فقط بر مبنای تجربیات لحظه‌ای تئاتر کارکنیم، مشکل درام‌نویسی فعلی ما هم همین است. همیشه این جمله محمد چرمشیر را می‌گویم که «درام‌نویسی ما یک کهکشان ستاره‌های بی دنباله است»! ما باید دنباله داشته باشیم.

وی دراین‌باره افزود: صادق هدایتی در داستان‌نویسی به وجود نمی‌آمد اگر جمال‌زاده‌ای نبود. بیضایی و ساعدی به وجود نمی‌آمدند اگر میرزا آقا تبریزی نبود، یعنی باید کسانی می‌بودند که راه‌ها را بگشایند. آن‌هایی که می‌خواهند امروز دستاوردی در درام‌نویسی داشته باشند باید نگاهی به پیشینیان خود بی اندازند. من هم معتقدم که نباید گذشته را فراموش کنیم چراکه در درام‌نویسی امروز به کارمان می‌آید.

https://theater.ir/cache/2/attach/201909/301249_1328923286_1134_757.jpg

نمایش «عطا را به لقایش بخشیدن» در برج آزادی

نمایش «عطا را به لقایش بخشیدن» از ۲۸ شهریور تا ۱۲ مهر از ساعت ۱۹ در سالن اصلی برج آزادی به روی صحنه می رود.نمایش عطا را به لقایش بخشیدن به کارگردانی مژگان جودکی، تهیه کنندگی غلامرضا محمدزاده ونویسندگی مرتضی عبدی و بازیگری علی مختاری ، مژگان جودکی ، حسین گنج خانی ، ملیحه رحمانی و با حضور بهروز پیروزیان و سعید رضایی ، از 28 شهریور در سالن اصلی برج آزادی به صحنه می‌رود.

از دیگر عوامل این اجرا عبارتند از مشاوروکارگردان (مدیا) ، محمد قاسمی، منشی صحنه، مریم میرزایی، آهنگساز، حمیدرضا بلورچی، چهره پرداز ، زرین سلیمانی، طراح صحنه ، سعید جوهری و طراح لباس ، مژگان جودکی، طراح نور ، شهرام آشوری، مدیر تولید ، کامران حسین زاده، عکاس ، ریحانه قاسمی

خلاصه داستان: عطا جوانی که عامل مرگ مادر را پدر خود می داند، از پدر و شغلش که برگزاری مراسم تعزیه می باشد متنفر می شود و با رئیس نظمیه برای جمع کردن مراسم تعزیه و نقالی همکاری می کند.

قصه این نمایش اجتماعی مذهبی، روایتگر دوره رضاخان بوده که به همراه نقالی مرشد ابوالفضل ورمزیار و اجرای موسیقی زنده به مناسبت ایام محرم و صفر جهت اجرا برای عموم به روی صحنه می رود.

https://theater.ir/cache/2/attach/201909/301146_3255193126_1000_667.jpg

اجرای مراسم تعزیه و پرده‌خوانی «تعزیت خورشید» در فرهنگسرا‌ها و بوستان‌های تهران

همزمان با دهه دوم محرم و ماه صفر، آیین تعزیه‌خوانی با عنوان «تعزیت خورشید» در فرهنگسرا‌ها و بوستان‌های شهر تهران و پرده‌خوانی در ایستگاه مترو تئاتر شهر برگزار می‌شود.

در قالب این ویژه‌برنامه گروه‌های تعزیه‌خوانی با ۳۵ اجرا و ۱۰ اجرای پرده‌خوانی، طی ۵۰ روز در فرهنگسراها، ایستگاه‌های مترو و بوستان‌های شهر تهران اجرا خواهند داشت.

سیداحمد موسوی مدیر فرهنگی هنری منطقه ۲۲ و دبیر برنامه تعزیت خورشید گفت: تعزیه مرثیه‌خوانی در قالب یک هنرنمایشی است که امسال به همت سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و با ۳۵ اجرا توسط، هنرمندان، استادان و پیشکسوتان هنر تعزیه در شهر تهران برگزار می‌شود.

او تصریح کرد: اولین اجرای آیین تعزیه‌خوانی ۲۵ شهریورماه در فرهنگسرا‌های بهمن و آفتاب شروع و در تاریخ ۲ آبان ماه در دریاچه شهدای خلیج‌فارس به پایان می‌رسد.

https://theater.ir/cache/2/attach/201909/301140_2451658474_1000_667.jpg

مهلت ارسال آثار به جشنواره تئاتر کودک و نوجوان همدان تمدید نمی‌شود

مهلت ارسال آثار به بخش‌های نمایش «کودک، نوجوان»، «خردسال» و «خیابانی»، بیست و ششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان تمدید نمی‌شود.

بر اساس اعلام دبیرخانه این جشنواره با توجه به نزدیک شدن به پایان مهلت مقرر ارسال آثار به بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان، زمان اعلام شده برای دریافت آثار تمدید نخواهد شد.

بر اساس این خبر، آخرین مهلت ارسال آثار به بخش نمایش‌های «خیابانی» و «خردسال» روز ۳۱ شهریورماه و برای بخش «کودک و نوجوان» روز ۲ مهرماه ۹۸ اعلام شده است.

متقاضیان برای حضور در این بخش‌ها باید فرم تقاضای حضور، چهار نسخه لوح فشرده حاوی فایل تصویری اجرای نمایش به همراه سایر مدارک ذکر شده در فراخوان را به دبیرخانه ارسال کنند.

نشانی دبیرخانه برای ارسال آثار؛ همدان، بلوار بعثت، جنب پارک مردم، مجتمع فرهنگی سینمایی شهیدآوینی، دبیرخانه جشنواره بین‌المللی کودک و نوجوان به کدپستی: ۶۵۱۶۹۳۳۶۳۴ و شماره تماس ۰۸۱۳۲۵۱۲۱۱۸ است.

بیست‌وششمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان همدان به دبیری مجید قناد با شعار «کودک، طبیعت، تئاتر» آبان ماه ۱۳۹۸ برگزار می‌شود.


برچسب ها: اسماعیل خلج

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *