رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

نشست امسال جی ۷ برجامی می‌شود؟

10:34 - 14 مرداد 1398
کد خبر: ۵۳۸۷۰۲
دسته بندی: سیاست ، گزارش و تحلیل
ظاهراً بُعد سیاسی نشست امسال جی ۷ به اقتصادی بودن آن خواهد چربید چرا که به نظر می‌رسد علاوه بر موضوع جنگ تعرفه‌ای میان آمریکا و کانادا و اروپا و موضوعاتی نظیر معاهده تغییرات اقلیمی، مسائل دیگری نظیر برجام و نحوه مواجهه با ایران در این نشست مطرح شود.

////گروه سیاسی ؛ جی ۷ متشکل از کشور‌های آلمان، آمریکا، فرانسه، انگلستان، ژاپن، ایتالیا و کانادا است و از آن‌ها با عنوان کشور‌های صنعتی یاد می‌شود که حدود ۵۰ درصد اقتصاد دنیا را در اختیار دارند.

اولین اجلاسیه جی ۷ در سال ۱۳۵۴ش (۱۹۷۵م) در پاریس پایتخت فرانسه برگزار شد. در آن زمان هنوز کانادا به عضویت این گروه درنیامده بود؛ لذا این گروه، جی ۶ خوانده می‌شد.

در سال ۱۳۷۷ش (۱۹۹۸م) یعنی هفت سال پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، روسیه نیز به جی ۷ پیوست و نام این گروه به جی ۸ تغییر کرد؛ اما در سال ۲۰۱۴ با وقوع بحران اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه، عضویت مسکو در جی ۷ تعلیق شد.

اگر چه اعضای جی ۷ معتقدند که گروهشان متنفذترین و پرقدرت‌ترین ائتلاف جهانی در عرصه سیاسی و اقتصادی است، اما بسیاری از صاحبنظران جهانی عدم عضویت قدرت‌های نوظهور اقتصادی دنیا نظیر چین و برزیل و چند کشور دیگر در جی ۷ را نقطه ضعف این گروه می‌دانند؛ چین در حال حاضر دومین قدرت اقتصادی دنیا و تولید ناخالص داخلی این کشور در حال پیشی گرفتن از آمریکاست؛ با این حال پکن در جی ۷ حضور ندارد و این اتفاق بیش از آنکه برای چینی‌ها زیان‌بخش باشد برای اعضای گروه جی ۷ یک خسران است.

اما چهل و پنجمین نشست سران جی هفت، ۳ تا ۵ شهریور در شهر «بیاریتز» فرانسه برگزار می‌شود.

در اواسط فروردین ۹۸، پیش از برگزاری نشست سران، به منظور مقدمه چینی و تمهید دستور کار، وزرای خارجه جی ۷ در شهر دینرد فرانسه، جلسه‌ای را برگزار کردند؛ مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در نشست مزبور شرکت نکرد و جان سالیوان قائم مقام وزارت خارجه آمریکا در نشست مقدماتی جی ۷ حضور یافت. محافل سیاسی و رسانه‌ای عدم حضور پمپئو در نشست مقدماتی جی ۷ را نوعی ابراز نمادین مخالفت واشنگتن با متحدانش ارزیابی کردند.

در همان مقطع فروردین ماه ۹۸، برخی رسانه‌های جهانی از جمله رویترز گزارش دادند که اختلافات عدیده بین آمریکا و موتلفان اروپایی‌اش، پیرامون موضوعاتی نظیر ایران، فلسطین و معاهده تغییرات اقلیمی، عامل اصلی عدم حضور پمپئو در نشست وزرای خارجه جی ۷ بوده است.

آسوشیتدپرس، این رسانه آمریکایی نیز در همان مقطع فروردین ۹۸ گزارش داده بود که وزرای خارجه جی ۷ در نشست مقدماتی دینرد فرانسه، در خصوص موضوعاتی نظیر اقدام علیه جرائم اینترنتی و همکاری با کشور‌های آفریقایی برای جلوگیری از قاچاق انسان به توافق رسیدند، اما در خصوص نحوه مواجهه با ایران با یکدیگر اختلاف داشتند؛ اختلافی که می‌تواند در اجلاس ماه آگوست (شهریور) سران جی ۷ نیز رخ نمایی کند.

اجلاسیه سال ۲۰۱۸ جی ۷ در کانادا نیز که در خرداد ۹۷ برگزار شد، بسیار پرحاشیه و پراختلاف بود، بگونه‌ای که ترامپ رئیس رژیم آمریکا در پایان نشست مزبور، هنگامی که سوار بر هواپیمای شخصی‌اش از کبک کانادا عازم سنگاپور بود، اعلام کرد امضای خود را از بیانیه پایانی نشست جی ۷ -که محتوایی حمایت آمیز ار فرآیند تجارت جهانی داشت- پس می‌گیرد و بر محصولات وارداتی از کانادا و اروپا، تعرفه‌های جدید و بیشتر اعمال خواهد کرد.

اما ظاهرا بُعد سیاسی نشست امسال جی ۷ به اقتصادی بودن آن خواهد چربید چرا که به نظر می‌رسد علاوه بر موضوع جنگ تعرفه‌ای میان آمریکا و کانادا و اروپا و موضوعاتی نظیر معاهده تغییرات اقلیمی، مسائل دیگری نظیر برجام و نحوه مواجهه با ایران در این نشست مطرح شود.

نشست فوق‌العاده کمیسیون مشترک برجام، روز یکشنبه ۶ مرداد با حضور هیئت‌های ایران و ۱+۴ در سطح معاونان وزیر در وین پایتخت اتریش برگزار شد. این نشست از آن جهت حائز اهمیت بود که نخستین جلسه مشترک اعضای باقی مانده در برجام، پس از برداشتن گام دوم کاهش تعهدات ایران بود؛ گام دومی که طبق آن، خلوص یا درصد غنی‌سازی اورانیوم در ایران از ۳.۶۷ فزونی یافت.
 
در بخش پایانی این بیانیه تاکید شده بود برگزاری نشست کمیسیون مشترک در سطح وزرای خارجه در آینده نزدیک مورد توافق واقع شد.
 
حال برخی معتقدند حاشیه نشست جی ۷ احتمالا میزبان برگزاری کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرای امور خارجه خواهد بود و افرادی همچون سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به میزان می‌گویند باید از همه ظرفیت‌های ایجاد شده استفاده کرد.
 
به هر روی باید منتظر ماند و دید که نشست امسال جی ۷ با چه رهیافت و احتمالا حاشیه‌هایی برگزار خواهد شد و آیا کمیسیون مشترک برجام در سطح وزاری امور خارجه در حاشیه این نشست برگزار می­‌شود؟
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *