۳ چالش اصلی اشتغال در کشور/ احیای روستا‌ها و مناطق دورافتاده توسط بنیاد برکت

4:00 - 30 تير 1398
کد خبر: ۵۳۴۷۶۰
در سال‌های گذشته در کشور ما هر زمان از طرح‌های اشتغال زایی صحبت شده جمله بعدی اعطای وام بوده است بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام، اما اکنون با کمک کارشناسان اقدام به راه اندازی طرح‌هایی جدید برای چرخاندن درآمد مردم روستاهای محروم کرده است.

به گزارش گروه جامعه ، زهرا قاسمی| بی کاری، اشتغال، جوانان تحصیل کرده، مهاجرت از روستا به شهر، خالی از سکنه شدن روستاها، نبود شغل و درآمد در روستا‌ها معضلاتی است که جامعه ما هم اکنون با آن مواجه است و ارکان‌های مختلفی درصدد تهیه و تدوین و اجرایی کردن طرح‌هایی برای مقابله با این معضلات برآمده اند که بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام که یکی از مأموریت‌های اصلی آن توسعه‌ی کسب و کار پایدار و توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی جوامع محروم مبتنی بر مزیت‌های نسبی مناطق است یکی از آنهاست. در این راستا بنیاد طی دو سال گذشته در این راستا اقدام به جذب تسهیل گران اقتصادی اجتماعی کرده و تهیه و تدوین طرح‌هایی جهت ایجاد اشتغال پایدار در روستا‌ها کرده است که در این گزارش به بیان این اقدامات این بنیاد در استان کردستان و کشور می‌کنیم.

اقدامات اشتغالزایی و توانمند سازی اقتصادی و اجتماعی بنیاد برکت در کشور

بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان امام به منظور محرومیت‌زدایی، اشتغال‌زایی، توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی و توزیع عادلانه‌ی امکانات و منابع در روستا‌ها و مناطق محروم و کم‌تر توسعه‌یافته، نهضت بزرگ اشتغال‌زایی اجتماع محور را براساس ظرفیت‌های محلی در روستا‌ها راه‌اندازی کرده است.

سه چالش اصلی اشتغال در سطح کشور

بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) برای نیل به این مهم، الگو‌ها و طرح‌هایی را از طریق کمیته‌ی تحقیق و توسعه‌ی این بنیاد، برای اشتغال‌زایی پایدار و ایجاد فرصت‌های کسب‌وکار‌ها طراحی کرده است. مرتضی نیازی، مدیر طرح‌های اشتغال‌زایی اجتماع‌محور بنیاد برکت در جریان بازدید خبرنگاران از طرح‌های اشتغال زایی بنیاد برکت در کردستان در این رابطه بیان کرد: بنیاد برکت در ابتدای بررسی برای ورود به حوزه اشتغالزایی چالش‌های اشتغال در سطح کشور را بررسی و به سه چالش اساسی در این حوزه برخورد کرد.

وی در ادامه درباره این چالش‌های موجود گفت: چالش اول: پایین بودن نسبت اشتغال به جمعیت یعنی بار تکفل است که این بار تکفل یعنی به ازای هر نفر شاغل چند نفر در قبال آن تامین معاش می‌شوند. بار تکفل در جهان ۲.۳ دهم درصد است یعنی به ازای هر نفر شاغل ۲.۳ دهم نفر معیشتشان تامین می‌شود که در ایران به ازای هر نفر نیروی شاغل ۳.۴ دهم نفر معیشتشان تامین می‌شود. این امر نشان دهنده خالی بودن ظرفیت عظیمی در کشور است؛ چالش دوم: پایین بودن بهره وری نیروی کار که در آمار‌های داخلی و خارجی تائید شده و چالش سوم: مهاجرت به مناطق شهری برای دسترسی به اشتغال است به این دلیل که فرصت‌های شغلی در ایران به شدت نامتوازن توزیع می‌شود.

دلایل مهاجرت روستائیان به شهر‌ها

نیازی در ادامه بیان کرد: در بررسی دلایل مهاجرت روستائیان به شهر‌ها مهمترین نکته معیشت و اشتغال در شهر‌ها است که روی آن کار شده و دولت‌ها به صنعتی شدن شهر‌ها توجه کرده اند و روستائیان مجبور به استفاده از خدمات در شهر‌ها، اقدام به مهاجرت می‌کنند. شاهد و مقیاس این ادعا هم نسبت جمعیت روستا به شهر است. از ابتدای انقلاب علی رغم رشد جمعیت از ۳۵ میلیون نفر به ۸۰ میلیون نفر جمعیت روستایی ۲۲ میلیون بوده و الان هم که ۴۰ سال گذشته ۲۲ میلیون است که نشان دهنده رشد جمعیت روستایی به شدت پایین بوده است. از کل جمعیت ایران در ۱۳۳۵؛ ۶۸ درصد روستایی بودند در سال ۵۵؛ ۵۳ درصد روستایی و هم اکنون ۲۵ درصد جمیعت روستایی است. نتایج بررسی‌ها نشان داده است که اگر این روند ادامه پیدا کند در ۱۰ سال آینده نسبت جمعیت روستایی به شهری به ۱۸ درصد می‌رسد.

به خطر افتادن معیشت پایدار روستائیان

نیازی در ادامه تاکید کرد: یکی از دلایل اصلی کاهش جمعیت روستایی نبود فرصت‌های شغلی و یا به خطر افتادن معیشت پایدار روستائیان است که باید مدنظر قرار بگیرد. بررسی تجربیات داخلی عموما مسئله توجه به اشتغال صنعتی و شهر‌های بزرگ است که دولت‌ها به دنبال تاسیس کارخانه و مشغول شدن افراد در آن‌ها بوده اند و از ظرفیت اشتغال روستایی غافل مانده اند. به عنوان مثال چین با همین ظرفیت بار تکفل استانداردی دارد. برنامه مشخص برای رسیدن به اشتغال پایدار در روستا‌ها نداشته ایم.

متمایز بودن اشتغال زایی بنیاد برکت

وی در ادامه درباره متمایز بودن اشتغال زایی بنیاد برکت اظهار کرد: اصلی‌ترین دلیل عدم موفقیت دولت‌ها نداشتن الگو، مدل جامع و برنامه مشخص برای رسیدن به اشتغال پایدار در روستا‌ها و عدم پیش بینی سازوکار اجرایی است. بر اساس این آسیب شناسی انجام شده توسط بنیاد برکت مدل سحاب و آسمان وآفتاب طراحی شدند و سپس به سازوکار اجرایی آن اهداف وظایف و ... نیز توجه شد و سپس در حوزه تامین منابع وارد شدیم، ولی همه کار را روی تامین مالی متمرکز نکردیم و مدل‌های بنگاه محور و تسهیلات محور و اجتماع محور را طراحی کردیم. بیشتر روی اجتماع محور و بنگاه محور کار کردیم و سعی شد تمام تقاضا‌های اشتغال سطح یک روستا را پوشش دهیم. در توسعه روستا در حوزه اجتماع محور طرح آسمان و سحاب و آفتاب را در نظر گرفتیم و در یک مدل مفهومی جامع بین این سه طرح ایجاد کردیم. در اجرای این طرح‌ها روی تولید تمرکز شد، پشتیبان برای آن‌ها تعیین شد، چون در زمینه بازار فروش تخصصی نداشتند. بحث دیگر مهم مغفول مانده در کشور عدم توجیه نیرویی است که می‌خواهد وارد باز کار خاصی شود که در این حوزه مدل‌های کسب و کار را استاندارد سازی کردیم. کتابچه‌های مهتاب در این راستا تدوین شد به این صورت که فردی که شروع به انجام کاری می‌کند با استفاده از این کتاب می‌داند که از کجا باید شروع کند و کار را به کجا برساند و بحث‌های مالی طرح‌ها هم به خوبی تشریح شده است. به عنوان مثال در شهرستان بیجار چه نوع زنبوی برای وضعیت آب و هوایی منطقه مناسب است. هیچ ارکان متولی تاکنون این چنین تحقیقاتی را نداشته است. کمیته تحقیق و توسعه تاکنون هزار ۶۰۰ صفحه مطلب در این زمینه فراهم کرده است. در این طرح‌ها زمینه تولید و بازار و زنجیره ارزش و تولید و عرضه را در کنار هم تدارک دیده ایم.

بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در سال گذشته ۱۰ هزار طرح اشتغال‌زایی را با ۴۰ هزار فرصت شغلی ایجاد کرده است، که بخش اعظم آن در قالب طرح سحاب در مناطق محروم و روستا‌ها راه‌اندازی شده و برای سال ۹۸ نیز عملیاتی کردن ۳۰ هزار طرح اشتغال‌زایی با ۷۲ هزار فرصت شغلی را، با اولویت مناطق سیل‌زده، در دستور کار دارد. لازم به توضیح است بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، این طرح‌های اشتغال‌زایی را در سال ۹۸ در ۲۶ استان، ۱۵۵ شهرستان و ۶ هزار روستا ایجاد خواهد کرد.

بنیاد برکت و کمیته تحقیق و توسعه بنیاد با طراحی سه مدل سحاب، آسمان و آفتاب اقدام به اجرایی کردن طرح‌های خود کرده اند. در طرح سحاب یا همان آیین‌نامه‌ی سرمایه‌گذاری حمایتی اشتغال برکت در چارچوب ظرفیت‌های محیطی، در ابتدا زمینه‌های ایجاد کسب‌وکار تعیین می‌شود و پس از سنجش و تطبیق اهلیت فنی افرادی که تمایل به کسب‌وکار تعریف‌شده دارند؛ فرآیند‌های تأمین منابع و اخذ مجوز‌های قانونی طی می‌شود.

طرح آسمان اعضای جامعه‌ی محلی با تشکیل گروه‌های توسعه‌ای، ضمن تقویت توانمندی‌های فردی و ارتقای سطح درآمدی خود که مؤثرترین عامل در امر خروج از چرخه‌ی فقر و ارتقای سطح معیشت به شمار می‌آید؛ به‌واسطه‌ی همکاری با دیگران و ایجاد هم‌افزایی در استفاده از ظرفیت‌ها، زمینه‌ی ارتقای سطح معیشت سایر اعضای جوامع محلی و بهره‌وری محیط را فراهم می‌آورد.

طرح آفتاب یا همان آیین‌نامه فقرزدایی و توان‌افزایی برکت با تمرکز بر دو بعد توانمندسازی اعضای جوامع محلی و تکمیل زنجیره‌های مربوط به کسب‌وکار‌ها (حاصل از اجرای طرح آسمان و سحاب و یا سایر فعالیت‌ها)، زمینه‌ی فقرزدایی را فراهم می‌آورد.

اقدامات محرومیت زدایی، اشتغال‌زایی و توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی بنیاد برکتِ در  کردستان

مرتضی نیازی، مدیر طرح‌های اشتغال‌زایی اجتماع‌محور بنیاد برکت درباره اقدامات بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمام امام در استان کردستان گفت: از ۱۰ هزار طرح اجرا شده بنیاد برکت در سال ۹۷ حدود ۲۰۰ طرح در استان کردستان بود. امسال برنامه ریزی خوبی برای کردستان شده تا بیش از ۳ هزار طرح در این استان پیاده سازی شود.
بنیاد برکت در استان کردستان در زمینه توانمندسازی اقتصادی ۲۵۴ طرح با اعتباری بالغ بر ۲,۶۱۶ میلیارد ریال، امور زیربنایی و فرهنگی هزار ۵۷۱ طرح با اعتباری بالغ بر ۶۷۱ میلیارد ریال و خدمات بیمه‌ای ۱ طرح با اعتباری بالغ بر ۱۵ میلیارد ریال وارد شده است.

بنیاد برکت در زمینه مشارکت در طرح‌های اشتغال‌زایی و توانمندسازی اقتصادی در استان کردستان وارد شده است و در طرح‌های اقتصادی بنگاه‌محور در ۱۹ طرح مشارکتی توانمندسازی اقتصادی در استان کردستان با حجم سرمایه‌گذاری ۲، ۳۶۹ میلیارد ریال و ایجاد ۱۵، ۸۹۰ فرصت شغلی، خروج از ۱۵ طرح و واگذاری آن‌ها به شرکای کارآفرین مشارکت کرده، اجرای طرح‌های اقتصادی اجتماع‌محور (سحاب و آسمان) در استان کردستان با اعتباری بالغ بر ۱۹۵ میلیارد ریال و اشتغال آفرینی برای ۵۵۴ نفر، اجرای طرح‌های اقتصادی تسهیلات‌محور (اعطای تسهیلات ارزان‌قیمت به طرح‌های اقتصادی خرد از سال ۹۷ با اعتباری بالغ بر ۱۷۱ میلیارد ریال و اشتغال آفرینی برای ۵۰ نفر، ساخت ۵۰ مدرسه‌ی برکت را با ۲۶۵ کلاس درس و اعتباری بالغ بر ۲۳۴ میلیارد ریال در مناطق محروم استان کردستان که از این تعداد ۳۶ مدرسه افتتاح و به بهره‌برداری رسیده است، ساخت ۵ مرکز فرهنگی - مذهبی با ۲ میلیارد و ۴۵۰ میلیون ریال اعتبار که از این تعداد ۴ مسجد افتتاح و به بهره‌برداری رسیده است، اجرای ۱۶ پروژه‌ی عمرانی و زیربنایی از جمله تکمیل بیمارستان ۹۰ تخت‌خوابی بانه، احداث راه، کمک به ساخت درمانگاه، کمک به گازرسانی در ۷ روستا و ... در استان کردستان با اعتباری بالغ بر ۳۹۱ میلیارد ریال در دست اقدام که ۱۲ پروژه اتمام و به بهره‌برداری رسیده است، بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، هم‌چنین اجرای طرح توسعه‌ی پایدار شهرستان‌های سروآباد و بیجار را در چارچوب الگوی ایرانی – اسلامی پیشرفت، با تکیه بر سیاست‌های اقتصاد مقاومتی ظرف مدت ۲ سال و با اعتباری بالغ بر ۲،۰۰۰ میلیارد ریال؛ شامل: اجرای طرح‌های توانمندسازی اقتصادی به مبلغ ۱.۸۰۰ میلیارد ریال (مبلغ ۸۰۰ میلیارد ریال مربوط به طرح‌های اقتصادی شهرستان‌های سروآباد و بیجار و مبلغ ۱.۰۰۰ میلیارد ریال برای سایر مناطق استان) و نیز اجرای پرو‌ژه‌های زیربنایی، سلامت و حمایت از اقشار محروم به مبلغ ۲۵۰ میلیارد ریال در دست اقدام دارد، اسلامی ساخت ۱،۵۰۰ واحد مسکن محرومان را با اعتباری بالغ بر ۴۵ میلیارد ریال، تحت پوشش گرفتن ۳.۵۴۸ یتیم در قالب طرح برکت مهدوی، تحت پوشش قرار دادن بیمه‌ای ۱۳.۸۷۰ از روستائیان جمعا به ارزش با اعتبار ۱۵ میلیارد ریال از سایر اقدامات بنیاد برکت ستاد اجرایی بنیاد برکت در استان کردستان است.

مرتضی نیازی، مدیر طرح‌های اشتغال‌زایی اجتماع‌محور بنیاد برکت گفت: در استان کردستان با بررسی‌های به عمل آمده دو منطقه بیجار و دلفان دارای بیشترین سطح محرومیت شناخته شدند و در حوزه اشتغال اقدامات مثمرثمری توسط بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام رغم زده شد. در سال ۹۲ مطالعه‌ای توسط بنیاد برکت به نام اطلس مناطق محروم کشور انجام شد. قبل از این بر اساس مطالعه هیات دولت ۵۶۴ بخش در کشور که شامل ۲۷۱ شهرستان هستند به جز قم البرز و تهران به عنوان مناطق محروم شناخته شدند، ولی بین این مناطق محروم رتبه بندی میزان محرومیت مشخص نشده بود که در مطالعه بنیاد برکت ۵۶۴ بخش کشور متناسب با میزان محرومیت مشخص شدند. بیجار و دلفان دو منطقه موجود در کردستان هستند که از لحاظ جمعیت و سطح سواد و فرهنگ از شرایط خوبی برخوردار هستند، ولی با مشکل مهاجرت مواجهه هستند.

نیازی در ادامه تاکید کرد: بحث تسهیل گیری بحث نوینی است که توسط بنیاد شروع شده است.

رشد جمعیت روستای گوندک از ۳ خانوار به ۳۸ خانوار

در ادامه سفر خبرنگار میزان به کردستان نوبت به بازدید از روستای گودنک رسید، روستایی که جاده‌ای خاکی و ناهموار دارد و برای رسیدن به آن باید از مینی بوس استفاده می‌کردیم. روستایی از توابع شهرستان بیجار استان کردستان، در فاصله‌ی ۲۶ کیلومتری شهرستان بیجار است و شغل اجدادی مردم روستا دامداری است. روستایی که محرومیت در آن موج می‌زند.

کامبیزمحمدی مجری طرح‌های اشتغال زایی بنیاد برکت در استان کردستان با حضور در جمع خبرنگاران درباره وضعیت این روستا گفت: این روستا تا چند سال گذشته به لحاظ مهاجرت بیشترین آمار را داشته است. کسب و کار قالب روستا زراعت گندم به صورت دیم بوده که به دلیل خشکسالی از رونق افتاده است. دلیل خشکسالی تمام شدن آب‌های زیر زمینی و حفر چاه‌ها حتی تا عمق ۱۸۰ متر بوده است. برای کمک به احیای این گونه روستا‌ها کارگروه توسعه اشتغال شهرستان با حضور فرماندار و بخشدارو.. تشکیل شده و روستا‌هایی که این گونه هستند انتخاب می‌شوند و با هم افزایی دستگاه‌ها سعی در احیای آن‌ها می‌کنیم که قسمت مربوط به اشتغال زایی به بنیاد برکت واگذار شده است.

به گزارش خبرنگار میزان، سیاستگذاری و اولویت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) در اشتغال زایی و توانمندسازی اقتصادی مناطق محروم قرار گرفته است.

محمدی در ادامه بیان کرد: بنیاد برکت به این روستا ورود پیدا کرد و با اعطالی وام زمینه خرید دام برای مردم این روستا را فراهم کرد. برای دامداران دوره آموزشی فراهم شد از طریق دامپزشکی خدمات رایگان به آن‌ها اعطا می‌شود. نیازی در ادامه می‌گوید: کمک می‌کنیم که شغل ایجاد شده پایدار باشد، حلقه فروش در نظر گرفته می‌شود و فردی که شروع به شغل کرده به حلقه بعدی و حلقه قبلی که تامین نهاده و فروش است درگیر نباشد و فردی که در روستا این وام را گرفته هم تامین درآمد کند و هم توان بازپرداخت منابع را داشته باشد. این افراد، چون دانش بومی دامداری را داشتند اعطای وام و ورود تسهیل گر در زمینه دامداری را فراهم کردیم. در این طرح‌ها منابع برای تامین ۱۷ تا ۱۸ راس دام سبک به افراد داده می‌شود. محمدی افزود: سال گذشته ۸ طرح اجرا و در حال حاضر ۳۰ طرح در دست اجرا است. با ۸ طرح ۱۵۰ راس دام به جمعیت دامی کشور اضافه شده است. در این روستا با ورود بنیاد برکت مهاجرت معکوس شگل گرفته و در سال ۹۸؛ ۳۰ متقاضی دریافت وام و ایجاد شغل دیگر داریم زیر ساخت اشتغال فراهم شده است. مهاجرت معکوس کاملا شکل گرفته است. روستا دوباره در حال شکل گیری است.

در ادامه جوانی به نام سید مهدی حسینی را می‌بینیم که در سال ۸۲ روستا را به دلیل نبود شغل و درآمد ترک کرده و اکنون با اقدامات بنیاد برکت دیگر بار به روستا بازگشته است. این جوان قبل از این در در سنندج مسافر کشی می‌کرده و الان در روستا اقدام به نهال کاری کرده و سایرین را نیز تشویق به برگشت به روستا کرده است. حسینی در ادامه در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه می‌گوید: متولد روستای گوندگ هستم. این روستا در در دهه ۷۰ بالغ بر ۳۵ خانوار ساکن داشت که هر خانوار حداقل ۵ تا ۶ نفر جمعیت داشتند یعنی حدود ۶۰۰ نفر در این روستا زندگی و ارتزاق می‌کردند. متولدین دهه ۶۰ وقتی به دهه ۸۰ رسیدند بامواجه شدن با خشکسالی و نبود آب و سایر امکانات محلی مجبور به مهاجرت شدند. از سال ۸۰ تا ۸۴ حدود ۹۰ درصد شهر تخلیه شد و در سال ۹۴ با مشکلات گرانی‌ها به روستا برگشتیم و شروع به ساخت و ساز کردیم و در اواخر ۹۵ روستای ما ۵ خانوار جمعیت داشت که از آن ۵ خانوار هم ۲ خانوار آماده مهاجرت بودند که فقط ۳ خانوار باقی می‌ماند. با اقداماات بنیاد ۸ نفر وام اشتغال زایی دریافت کردند و جمعیت تثبیت شد و بعد از ورد بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام مردم به امید حمایت برگشتند امروز ۳۸ خانوار جمعیت ساکن داریم. این روستا در سال ۷۰ تا ۸۰ حدود ۵ هزار دام در روستا داشتیم. مراتع گسترده و مزارع گسترده داریم و شرایط مستعد دامداری است حمایت بنیاد برکت بسیار عالی بوده است.

نیازی در ادامه گفت: در هر روستا متناسب با ظرفیت وارد می‌شویم. در این روستا درصددیم مشاغلی خارج از مشاغل روستا را فعال کنیم مثل میوه خشک کنی تا مردم مشغول شوند. کردستان بیشترین محصولات باغی را تولید می‌کند و این میوه‌ها را منتقل می‌کنیم تا میوه خشک کنند. در این روستا مهاجرت معکوس شکل گرفته است و مردمی که به حاشیه شهر‌ها رفته اند و شغل و مهارتی را فرا گرفته اند حالا برگشته اند و درصددیم انطباقی بین مهارت فرد با پتانسیل روستا داشته باشیم.

این روستا حالا ۳۸ خانوار جمعیت ساکن دارد و بنیاد در صدد است که زمینه اشتغال را بیش از پیش فراهم کند چرا که کارشناسان بنیاد بر این اعتقادند که اگر شغل باشد امکانات هم کم کم به روستا آورده می‌شود، ولی آماده کردن زیر ساخت‌هایی مثل جاده، شبکه بهداشت، مدرسه، مسجد و .. در صورتی که شغل و درآمدی وجود نداشته باشد کارساز نیست و باز هم منجر به مهاجرت مردم از روستا‌ها می‌شود.

پس از بازدید از این روستا به سمت روستای خودلان حرکت کردیم. یکی دیگر از روستا‌هایی که تسهیل گران اقتصادی اجتماعی بنیاد برکت در آن اقداماتی انجام داده اند. چند قدمی که به داخل روستا می‌رویم به یک مغازه مکانیکی که دو جوان ۲۰ و چند ساله در آن مشغول به کار هستند می‌رسیم. به داخل مغازه می‌رویم و نیازی درباره شیوه فعالیت تسهیل گران در روستا‌ها می‌گوید: تسهیل گران به روستا ورود می‌کنند و معتمدین را دور خود جمع می‌کنند شرایط را برای آن‌ها تبیین می‌کنند و افرادی که شرایط و یا درخواست اشتغال دارند به تسهیل گر معرفی می‌شوند. اگر نیاز به آموزش داشته باشند آموزش می‌بینند و اگر نیاز به منابع مالی داشته باشند منابع تامین می‌شود حتی اگر کار مد نظر افراد برای ۴ تا ۵ نفر اشتغال زایی کند تا سقف ۲۰۰ یا ۳۰۰ میلیون هم وام به آن‌ها پرداخت می‌کنیم.

جوان مکانیکی که حالا ماهی ۳ میلیون درآمد دارد

اینجا قبلا تعمیرگاه تعطیلی بود و دو جوان نزد تسهیل گران رفتند و درخواست کردند که آن را راه اندازی کنند و اظهار کردند که تخصص لازم را هم دارند. رحمان امامی مکانیک مشغول در این تعمیرگاه می‌گوید: متولد ۷۶ هستم و کاردانی مکانیک، علاقه و استعداد زیادی در این کار داشتیم، ولی به دلیل نبود منابع مکانیک سیار بودم. این جوان ۲۱ ساله اکنون با وام ۱۰ میلیونی بنیاد برکت مغازه خود را رونق داده برای یک نفر اشتغال زایی کرده و ماهی ۳ میلیون درآمد دارد و نیاز مردم روستای خود و روستا‌های همجوار را برطرف می‌کند.

اعطای وام برای راه اندازی دار قالی برای زنان روستایی
به راه خود در روستا ادامه می‌دهیم به بانویی می‌رسیم که در سوپری شوهر خود و با وام اعطایی بنیاد برکت اقدام به راه اندازی یک دار قالب کرده و مشغول بافتن است. کمی آنطرف‌تر به خانه مژگان یزدانی بانوی ۳۷ ساله کرد می‌رسیم که دارای ۳ فرزند است و مشغول قالی بافی و از بنیاد برکت ۱۰ میلیون وام گرفته که ۳ میلیون آن را صرف خرید دار قالی و نخ کرده است و بقیه این مبلغ را هم بنیاد به عنوان حق معیشت به آن‌ها پرداخت کرده که تا زمان فروش قالی به مشکل نخورند.

از بررسی چالش اصلی اشتغال در سطح کشور تا احیای روستاها و مناطق دورافتاده توسط بنیاد برکت

نیازی در ادامه صحبت‌های این زنان قالی باف می‌گوید: در قالی بافی دو بحث فراهم کردن دار قالی و مواد است و بحث بعدی فروش آن است. در گذشته قالی بافان در واقع گره‌ای قالی می‌بافتند ودر حین کار به دلیل مشکلات معاش قالی را می‌فروختند، ولی با طرح‌های بنیاد برکت اقداماتی انجام دادیم مثل حق اشتغال تا قالی بافان در حین کار قالی خود را نفروشند. حتی شرایط رنگ کردن پشم برای قالی بافان در روستا را فراهم خواهیم کرد. مسئله مهم استاندارد سازی تولید وبازاریابی و فروش است. بنیاد برکت با افرادی را در حوزه فرش مشغول به فعالیت هستند تفاهم نامه امضا کرده تا افرادی که می‌توانند فرش ببافند شناسایی شده و سپس ابزار آلات لازم را در اختیارشان قرار دهیم و نظارت بر مراحل بافت فرش داشته باشیم و بعد از تولید به قیمت عادله بازار توسط آن‌ها به فروش برسد. چون بازار پشتیبان فرش گسترش پیدا می‌کند انگیزه کار دارد و به این ترتیب هم برای روستائیان سود دارد و حق العمل کاری نمی‌شود هم برای پشتیبان. طرح‌های بازار پسند باید تولید شود.

به گزارش میزان، در سال‌های گذشته در کشور ما هر زمان از طرح‌های اشتغال زایی صحبت شده جمله بعدی اعطای وام بوده است. طرح‌هایی که هیچ برنامه کارشناسی شده‌ای نداشته و بعد از مدتی بیشتر این کار‌ها به بن بست خورده اند چرا که یا نتوانسته بازاری برای کار خود پیدا کند و یا به مشکل کمبود بودجه خورده و .. بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام، اما اکنون با کمک کارشناسان اقدام به راه اندازی طرح‌هایی کرده است که در ابتدا به صورت کامل بررسی می‌شود و زمینه فروش کالای تولید شده فراهم می‌شود و همچنین سایر زیر ساخت‌ها برای مناطق محروم را هم فراهم می‌کند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *