رؤسای قوه قضائیه وکیل آنلاین مجله حقوقی

امیرحسین مدرس: روح و جانم با نوحه ها انس گرفت

13:41 - 16 شهريور 1393
کد خبر: ۵۴۶۹
دسته بندی: فرهنگی ، عمومی
خبرگزاری میزان: من چون متولد منطقه‌ای از تهران هستم که فستیوال هیات‌ها و تکایا و روضه‌ها بوده، گوشم از کودکی با این نوحه‌ها آشنا بوده است و روح و جان من با آنها انس گرفته بود.

: من چون متولد منطقه‌ای از تهران هستم که فستیوال هیات‌ها و تکایا و روضه‌ها بوده، گوشم از کودکی با این نوحه‌ها آشنا بوده است و روح و جان من با آنها انس گرفته بود.

 

: امیرحسین مدرس در دومین نشست پژوهشی هنر و ادبیات عاشورایی که در تالار مهر حوزه هنری برگزار شد، گفت: باید روح موسیقی را دریابیم.

به گزارش این شاعر، آهنگساز و خواننده با تاکید بر این که موسیقی در ظلمات عالم، سحرگاه و مطلع شمس و هنگام روشن شدن جهان است، گفت: غیر از این نگاهی نمی‌توان به موسیقی داشت. در عالم نمی‌توانیم به خورشید نگاهی غیر از روشن کردن و بهره‌مند شدن موجودات از آن داشته باشیم، موسیقی هم مانند خورشید است و انسان و روح و فطرت انسان را به اوج و تعالی می‌رساند.


وی با بیان این که موسیقی شاید مهمترین ابزاری است که خداوند متعال به عنوان یک موهبت از اول خلقت در اختیار خلق قرار داده است،‌اظهار کرد: درباره پیوند مذاهب با موسیقی، صرف نظر از این که مذاهب و ادیان چه رویکرد مشخصی در اعتقادات و در احکام و شرایعشان دارند، اگر کمال و تعالی و رشد را به عنوان امر قدسی در نظر بگیریم، خلیفه خداوند روی زمین ابزار و وسایلی می‌خواهد. اگر آن را به عنوان یک امر قدسی بگیریم و به این فکر کنیم که قرار است انسان در روی زمین به عنوان خلیفه خدا مطرح باشد این عالم عالمی است که با صورت ها و مصداقها سر و کار دارد. ما برای هر مفهومی، مصداق و تصویر و صورتی داریم. بنابراین برای رسیدن به کمال نیازمند ابزاری هستیم و موسیقی عالیترین مفهومی است که خداوند از تکامل و تعالی روح انسان مطرح کرده است.
این شاعر همچنین افزود: ما در موسیقی دنبال قالبها و ظواهرش هستیم و مدام گفته می شود مدرن است یا قدیمی است یا مسائلی از این دست، در حالی که باید روح آن را دریابیم تا ما را به تعالی برساند.


مدرس با اشاره به دو آلبوم «ماه نی» و «خورشید بود» که درباره نوحه های قدیم تهران در یک قرن اخیر است گفت: نمی خواهیم بگوییم کسانی که این نوحه‌ها را ساخته‌اند تعلیم موسیقی دیده‌اند و بیشتر آنها اینطور نبوده‌اند، اما نکته‌ای که باعث اعجاب می‌شود این است که نمی‌شود ریشه‌یابی کرد که نوحه‌های معروف عاشورایی چه زمانی و توسط چه کسی ساخته شده است. بیشتر آنها حاصل ذوق و جوشش است و نه صرفا علم موسیقی. گنجینه‌ای از این ملودی‌های شریف و دلنشین در دست ما بوده و در سال‌های اخیر به دلایل گوناگون رنگ فراموشی بر آنها نشسته بوده است. من چون هم متولد منطقه‌ای از تهران هستم که فستیوال هیات‌ها و تکایا و روضه‌ها بوده، گوشم از کودکی با این نوحه‌ها آشنا بوده است و روح و جان من با آنها انس گرفته بود. تا این که در دهه 80 تصمیم بر این شد که این میراث را احیا و بازخوانی کنیم.


وی ادامه داد: تا الان قطعات زیادی از لحن های مختلف در دو آلبوم ماه نی که واحد موسیقی حوزه هنری در زمان آقای مهدوی آن را منتشر کرد و آلبوم دوم به نام «خورشید بود»، منتشر شده است. در این آلبوم سعی کردیم نوحه های سال های نزدیک تر را انتخاب کنیم و با تعریف نوحه اصولی که از لحاظ کلام، حماسه و سوز دارای رشد و غنا باشد، انتخاب و بازخوانی شدند.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *