وقتی بیماری هزار چهره گرفتار بودجه و اعتبار می‌شود

11:37 - 21 تير 1393
کد خبر: ۶۷۰
دسته بندی: جامعه ، عمومی
خبرگزاری میزان: مسائل و دغدغه های حوزه بهداشت هیچگاه پایانی ندارد. به عنوان نمونه این بار افزایش آمار بیمارهای مشترک بین انسان و دام و ابتلاء سالانه 19 هزار نفر در کشور به تب مالت موجب شده تا نگرانی‌های زیادی در این زمینه به وجود آید.

: مسائل و دغدغه های حوزه بهداشت هیچگاه پایانی ندارد. به عنوان نمونه این بار افزایش آمار بیمارهای مشترک بین انسان و دام در کشور و ابتلاء سالانه 19 هزار نفر در کشور به تب مالت موجب شده تا نگرانی‌های زیادی در این زمینه به وجود آید.
به گزارش خبرنگار اجتماعی میزان، سیزدهمین وزیر بهداشت درست از زمانی که پشت میز وزارت نشست، وضعیت نظام سلامت را بیمار، حتی مراکز درمانی را ورشکسته اعلام کرد و گفت که نظام سلامت ایران از ریل خارج شده است. در حقیقت سناریوهای حوزه بهداشت هیچگاه پایانی ندارد و هر چند وقت یک‌بار با مسائلی روبه‌رو می‌شویم که بسیار جالب و پر هیاهو است. اکنون نیز بعداز گذشت حدود یکسال اگر چه به گواه مسئولان و متولیان این حوزه بخشی از مشکلات تا حدی مرتفع شده است اما هنوز هم روایت برخی از مشکلات ادامه دارد. به عنوان نمونه می توان به آمار بالای ابتلا به تب مالت در کشور اشاره کرد، آن هم بیماری که شاید با اتخاذ برخی از تدابیر پیشگیرانه و آموزش به افراد قابل پیشگیری باشد.


حیوان و فرآورده‌های لبنی آلوده مهمترین دلیل ابتلا

افزایش آمار بیمارهای مشترک بین انسان و دام در کشور و ابتلاء سالانه 19 هزار نفر در کشور به تب مالت این روزها دوباره نگرانی‌های فراوانی را به‌وجود آورده است. از همه مهمتر تبدیل به سوژه داغ برای برخی از رسانه‌ها شده، در حقیقت تب مالت از جمله بیماری‌های عفونی مسری به شمار می رود که به بیماری هزار چهره معروف است. درمان این بیماری حتی ممکن است تا چند ماه به طول بیانجامد به همین دلیل جزو بیماری های مزمن محسوب می‌شود، آن هم در شرایطی که می‌توان به راحتی از ابتلا به آن پیشگیری کرد. بیماری میکروبی واگیرداری که مشترک بین انسان و دام است و از گاو، گوسفند یا بزهای آلوده به انسان منتقل می‌شود و رئیس اداره بیماری‌های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت هم با تایید آمار و ارقام مبتلایان به ابین بیماری در کشور در این رابطه به خبرنگار اجتماعی میزان می گوید:« تب مالت از دو طریق تماس با حیوان آلوده و مصرف فرآورده‌های لبنی غیرپاستوریزه مانند شیر آلوده به انسان منتقل می‌شود.»
به گفته محمدرضا شیرزادی، 80 درصد موارد ابتلا به تب مالت از طریق تماس با حیوان آلوده و 20 درصد تنها با استفاده از فرآورده‌های لبنی آلوده به تب مالت مبتلا می‌شوند. مواردی که می توان از آن به عنوان هشداری به افراد یاد کرد تا در مواجه به این شرایط دقت بیشتری به موارد ایمنی برای حفظ سلامت خود داشته باشند.
البته وی خبر خوشی هم در اینباره دارد، اینکه تاکنون مواردی از مرگ و میر تب مالت در کشور ثبت نشده است. واقعیت این است که اگر چه این بیماری بیشتر در استان‌های غربی و شمالی کشور وجود دارد، اما چون دامداری‌های زیادی در کشور مشغول به کار هستند، تب مالت در بسیاری از مناطق مشاهده شده است.
تا به انجا که عابد فتاحی، عضو کمیسیون بهداشت، درمان مجلس شورای اسلامی هم در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی میزان عنوان می کند: «مهمترین بیماری مشترک بین انسان و دام "تب مالت" است در کشور روندی افزایشی دارد.»
موضوعی که این نکته را به مسئولان امر بهداشت و درمان کشور گوشزد می کند که باید برای ریشه کنی یا به حداقل رساندن آمار و ارقام ابتلا به این بیماری چاره ای بیاندیشند. زیرا همانطور که رئیس اداره بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان وزارت بهداشت بیان می کند:«روند درمانی بیماری تب مالت طولانی مدت است و موجب از کارافتادگی فرد و بروز عوارض زیادی در بدن بیمار می‌شود.»

باز هم کمبود بودجه و اعتبارات

اما چرا با وجود اینکه سال هاست مسئولان نظام در مانی کشور از امار و ارقام این بیماری می گویند و تلاش های خود برای کاهش آن همچنان ما شاهد بروز این عارضه در نقاط مختلف هستیم. آن هم زمانی که یک وزارتخانه به عنوانی اصلی ترین متولی امر بهداشت و درمان کشور و یک سازمان که وظیفه برنامه ریزی و ساماندهی دام ها در کشور و فراورده های تولید شده از این دام ها را بر عهده دارند، مشغول به کار هستند.

فتاحی اما دلیل بروز این مشکلات را اینگونه عنوان می کند، اینکه به گفته رئیس سازمان دامپزشکی کمبود بودجه و اعتبارات یکی از مهمترین مشکلات سازمان دامپزشکی کشور است. البته این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی این نوید را به مسئولان سازمان مربوطه و مردم می دهد که پس از انجام بررسی‌های دراین زمینه، در صورت لزوم برای تامین اعتبارات مورد نیاز در این بخش اقدام خواهد شد.

دیگر اینکه سازمان دامپزشکی در تلاش است تا نظارت بیشتر در این حوزه صورت گیرد تا به زودی شاهد کاهش امار و ارقام مربوط به این دسته از بیماری ها در کشور باشیم.
حال این سوال مطرح می‌شود که اگر ابتلا این بیماری با پیشگیری قابل ریشه کنی است چرا باید امار ابتلا به آن سال ها و سیر صعودی تعداد موارد ابتلا به سوژه خبری برای رسانه های دیداری و شنیداری تبدیل شود، دیگر اینکه چرا مردم باید شاهد ابتلا سالانه 19 هزار نفر در کشور باشیم؟!

گزارش: فرزانه رحیمی


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *