رمزگشایی 5 اقتصاددان از قسم جلاله روحانی

10:41 - 16 تير 1393
کد خبر: ۳۰۹
دسته بندی: صفحه نخست ، عمومی
پنج اقتصاددان، برداشت خود را از سوگند رئیس‌جمهور در جمع فعالان صنعت و معدن به عنوان تاکید بر عدم تکرار دوره 84 تا 92، بیان کرده‌اند. این استادان اقتصاد همچنین درخصوص چرایی این قسم اظهار نظر کرده‌اند.

 روزنامه ایران نوشت: پنج اقتصاددان، برداشت خود را از سوگند رئیس‌جمهور در جمع فعالان صنعت و معدن به عنوان تاکید بر عدم تکرار دوره 84 تا 92، بیان کرده‌اند. این استادان اقتصاد همچنین درخصوص چرایی این قسم اظهار نظر کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، نظرات این اقتصاددانان در پی می‌آید:

دکتر حسین راغفر: سال 84 تا 92 یک استثناست

شرایطی که در فاصله سال‌های 84 تا 92 در کشور رخ داد شرایط استثنایی است که در طول تاریخ کشور سابقه نداشته است. در این دوره اتفاقات منحصر به‌فردی در اقتصاد کشور افتاد که در این زمینه می‌توان به افزایش فساد و اتلاف منابع و برخوردهای دوگانه و غیرشفاف مسئولان دولتی در مواجهه با مردم اشاره کرد. به اعتقاد من این شرایط هیچگاه به اقتصاد کشور بازنمی‌گردد چرا که یک استثنا بود.

دکتر محمود جام‌ساز: دغدغه رئیس‌جمهوری حمایت از تولید است

آقای رئیس‌جمهوری با توجه به اینکه صنعت در رشد اقتصادی جایگاه و سهم بالایی دارد و رشد اقتصادی براساس بهبود صنایع افزایش می‌یابد، دغدغه حمایت از تولید را داشته است و به همین دلیل قسم یاد کرده است که وضعیت کنونی به وضع سال های 84 تا 92 بازنخواهد گشت زیرا آن سال‌ها سال‌های سرکوب تولید و صنعت بود که باید در دوره جدید برای شکوفایی دوباره تولید تلاش کرد و امیدوار بود که برنامه‌های دولت یازدهم در این زمینه مثمر ثمر باشد و با حمایت از تولید رشد اقتصادی حاصل شود.

در دولت‌های نهم و دهم با وجود بی‌سابقه بودن درآمدهای نفتی نه‌تنها منابع به صورت بهینه در خدمت تولید قرار نگرفت بلکه با افزایش حجم دولت و بودجه‌های جاری با کسری بودجه نیز روبه‌رو شدیم و در این شرایط دولت مجبور به استقراض از بانک مرکزی شد که نتیجه‌ای جز رشد پایه پولی، نقدینگی و تورم نداشت.

دکتر علی دینی: سیاست‌های شتابزده گذشته تکرار نمی‌شود

منظور رئیس‌جمهوری از شرایط سال‌های 84 تا 92 سیاست‌های بدون پشتوانه‌ای است که در دولت قبل اجرایی شد. از جمله این سیاست‌ها طرح بنگاه‌های زودبازده بود که هدفش اشتغالزایی در کوتاه‌مدت بود ولی به دلیل کارشناسی نبودن طرح موجب تزریق نقدینگی شدیدی در جامعه شد بدون اینکه گشایشی حاصل شود.

علاوه بر این باعث افزایش مطالبات معوق بانکی و طرح‌های نیمه‌تمام شد. همچنین طرح مسکن مهر نیز یکی از طرح‌های غیرکارشناسی بود که با یک ظرفیت بسیار بالا شروع ولی در ادامه با مشکل کمبود نقدینگی و جانمایی مواجه شد.

دکتر ابراهیم رزاقی: در 25 سال اخیر الگوی اقتصادی تغییر نکره است

در 25 سال اخیر یعنی پس از پایان جنگ تحمیلی تاکنون تمام دولت‌ها سیاست واحدی داشته‌اند و در واقع الگوی صندوق بین‌المللی پول را مانند 155 کشور دیگر اجرا کرده‌اند. البته دوره 84 تا 92 در مقایسه با گذشته شاخص‌تر است. برای مثال میزان واردات در این دوره به اوج خود یعنی 560 میلیارد دلار رسید. علاوه براین به دلیل ارزانی ارز واردات تشدید شد و تولید داخل صدمه دید. همچنین در این دوره وام های کلانی به بخش خصوصی پرداخت شد که ریشه فسادهای اخیر هم در آنجاست. هم‌اکنون حجم نقدینگی کشور به 600 هزار میلیارد تومان می‌رسد که اگر این رقم در خدمت تولید قرار می‌گرفت اکنون یک کشور صنعتی بودیم ولی متأسفانه این پول صرف فعالیت‌های دلالی می‌شود.

دکتر محمد خوش‌چهره: دستاویزی برای تحریم داده نمی‌شود

اشاره رئیس‌جمهوری درباره اینکه سال‌های 84 تا 92 بازنمی‌گردد می‌تواند چند معناداشته باشد. ممکن است نظر رئیس‌جمهوری درباره پدیده‌های منحصربه‌فردی باشد که در عرصه اقتصاد ایجاد شد. همچنین می‌تواند به سیاست خارجی کشور و منطقی شدن آن اشاره داشته باشد. به این معنا که با تغییر و منطقی شدن سیاست خارجی دیگر به نظام سلطه فرصتی که در 8 سال گذشته داده شد تا ایران را تحت تحریم قرار دهند داده نخواهد شد و این دستاویز به کشورهای غربی داده نمی‌شود.


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *